Bruxelles

Premijer HNŽ-a na Skupštini Jadransko-jonske euroregije

nevenko
02.12.2015.
u 16:16

Dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas je bio nazočan XII Generalnoj izbornoj skupštini Jadransko-jonske euroregije, koja je održana u Brusselsu. Zasjedanje Skupštine započelo je okruglim stolom o temi : „Jačanje nove Europe makro-regionalnim strategijama: iskustva EUSAIR-a“, koju je, nakon pozdravnog govora  predsjednika Jadransko-jonske euroregije i talijanske Regije Molise Paolo Di Laura Frattura, otvorio Ivan Jakovčić, izvjestitelj za EU Strategiju za JJE i član Europskog Parlamenta. Na okruglom stolu su, uz predsjednika Hercega i  Nikolu Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanskog, bili nazočni i predstavnici ostalih regija članica JJE, kao i zastupnici u Europskom Parlamentu: Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić, Davor Škrlec - Republika Hrvatska, Franc Bogović – Slovenija, Rosa D'Amato i Michaela Giuffrida- Italija i Dimitros Papadimoulis-Grčka. S obzirom na to da se radi o Izbornoj skupštini, u nastavku rada, za novog predsjednika JJE jednoglasno je izabran Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanski, a grad Dubrovnik za novo sjedište JJE.

Obraćajući se nazočnim članovima i zastupnicima, predsjednik Herceg čestitao je novoizabranom predsjedniku  JJE Dobroslaviću, te dodao: „ Vrijeme u kojem živimo, više nego ikada, traži od nas zajedništvo i koordinirane odgovore na izazove kojima smo izloženi. Zajednički cilj, postizanje održivog gospodarskog razvitka naših regija,  uvelike ovisi o našoj spremnosti da kroz suradnju i razmjenu znanja i iskustava stavimo naše potencijale u funkciju boljeg života svih naših građana. U osobno i u  ime Vlade HNŽ izražavam punu spremnost za takvu vrstu suradnje“. 

U nastavku svog obraćanja, govoreći o regiji iz koje dolazi, predsjednik Herceg  kazao je: „ Opredijeljenost za nužne reforme iskazale su sve razine vlasti u BiH, pa tako i naša županija. Nedavnim prihvaćanjem Reformske agende za razdoblje 2015.-2018. zacrtana je dinamika provedbe reformi koje će, sasvim izvjesno, biti teške ali ne i neostvarive. Nova Vlada HNŽ usvojila je i svoj Akcijski plan, te kroz čitav niz reformskih mjera, želi dati puni doprinos ispunjavanju uvjeta za podnošenje aplikacije za punopravno članstvo u EU, ali i pristup toliko potrebnim sredstvima međunarodnih financijskih institucija“, zaključio je predsjednik Herceg.

Boravak u Brusselsu  predsjednik Herceg iskoristio je i za niz bilateralnih susreta sa zastupnicima u Europskom Parlamentu i kolegama iz drugih regija, s kojima je razgovarao o ukupnim političkim prilikama ali i mogućnostima snažnije suradnje Hercegovačko-neretvanske županije s regijama i državama iz kojih dolaze.

S novoizabranim predsjednikom JJE , županom  Nikolom Dobroslavićem, predsjednik Herceg razgovarao je o produbljivanju suradnje dvije susjedne županije, te je postignut dogovor da se o ovoj temi u subotu, 5. prosinca u Dubrovniku, održi sastanak izaslanstava ove dvije županije.

 Inače, JJE od danas je bogatija za jednog novog člana- grad Cetinje, Crna Gora, s kojom se zaokružuje brojka od 28 članica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?