Posavina

Prema braniteljima treba imati poštovanja

20.04.2017.
u 10:00

Ulaskom Martina Jurkića, zapovjednika 1. bojne 104. brigade Hrvatskoga vijeća obrane, u svečanu dvoranu sa stijegom do panoa na kojem su fotografije i imena 158 poginula branitelja iz te posavske brigade, počela je svečana akademija u povodu 25. obljetnice 104. brigade HVO-a.

Potpora RH neće izostati

- Još su živa sjećanja na naše poginule branitelje, tuga i bol, ali i ponos na te dane domoljublja i zajedništva, kazao je Ivo Pranjić u pozdravnoj riječi uime organizatora Koordinacije udruga iz Domovinskoga rata općine Domaljevac-Šamac.

Ratni zapovjednici, pripadnici postrojbe, obitelji poginulih, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (postrojba “Sinovi Posavine”), mještani, predstavnici Crkve i brojni gosti svih razina vlasti u Federacije BiH te iz Republike Hrvatske okupljeni u Domaljevcu poslali su poruku - uvijek ćemo se s ponosom sjećati poginulih za obranu ovoga kraja.

- Prema pripadnicima HVO-a mora se imati poštovanja jer su obranili ovaj prostor. Poruka našeg ministra na obljetnici HVO-a u Mostaru upravo je bila u tom smislu potpore. HVO neće biti zaboravljen, poručio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Nenad Križić.

Načelnik općine Babina Greda Josip Kunjić sa suradnicima nazočio je svečanoj akademiji, a načelnik općine Domaljevac-Šamac Mario Jurkić u prigodnom je obraćanju naglasio da je obljetnica podsjetnik na herojstva pripadnika 104. brigade HVO-a i na nesebičnu žrtvu koju su položili u temelje slobode te posavske općine. Ministar branitelja Marijan Kopić podsjetio je na ratno vrijeme i istaknuo: - Bili smo slabo opremljeni, ali imali smo srce, zajedništvo, domoljublje. Srpski agresor, potpomognut JNA, koji nas je napadao mora odgovarati, a ne obrnuto, da se nepravedno optužuje hrvatske časnike što su vodili obranu, poručio je Kopić.

Važnost zajedništva

U Grebnicama je otkrivena spomen-ploča posvećena poginulim pripadnicima 2. bojne HOS-a koji su bili u sastavu 104. brigade HVO-a. Pozdravne riječi na skupu uputio je jedan od pripadnika postrojbe HOS-a Mladen Antonić. Načelnik 104. brigade HVO-a Slavko Matić podsjetio je na ratni put postrojbe.

- Iako je prošlo 25 godina, i danas s emocijama progovaram o danima obrane, ponosa i slave, prkosa, herojstva, žrtvi i tuge, kazao je Matić. Podsjetio je i na uhićenje desetorice branitelja HVO-a te, uz ostalo, kazao:

- Bilo tko od nas mogao je biti na njihovu mjestu, no vjerujemo kako će se sve pozitivno završiti i da će biti oslobođeni jer jedino je to istina i pravda, kazao je Matić i zaključio: - Drago mi je što smo nakon nekoliko godina razjedinjenosti u općini, jer smo za obljetnicu imali i dvije kolone sjećanja, danas svi zajedno. Radostan sam i ponosan da to nije tako, a svi ćemo se potruditi da nikad više ne bude jer politika se ostavlja po strani kada su branitelji u pitanju, tu moramo biti složni. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?