Zapošaljavanje stranaca sve češća pojava

Prekvalifikacijama i obukama osposobiti domaću radnu snagu u BiH

09.03.2024.
u 10:52

Posljednjih godina u BiH je evidentan porast zapošljavanja stranih radnika, a osobito je to naglašeno u građevinarstvu. Posljedica je to odljeva domaće radne snage koja bolje uvjete nalazi na tržištu Europske unije

Posljednjih godina u BiH je evidentan porast zapošljavanja stranih radnika, a osobito je to naglašeno u građevinarstvu. Posljedica je to odljeva domaće radne snage koja bolje uvjete nalazi na tržištu Europske unije

Potražnja postoji

No, ono što stvara probleme kada je riječ o stranim radnicima je što ne daju potrebnu kvalitetu bh. gospodarstvu. Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore Republike Srpske, kazao je za Nezavisne novine da su u deset mjeseci prošle godine u RS-u izdane 1502 radne dozvole stranim državljanima. - Potražnja za radnom snagom postoji. U strukturi uvezene radne snage uglavnom dominiraju nekvalificirani radnici sa slabim ili nikakvim poznavanjem jezika, različitih kultura, običaja i navika, što sigurno ne daje kvalitetu koja je potrebna gospodarstvu Republike Srpske, smatra Ćorić. Prema riječima predsjednika Gospodarske komore RS-a, veću pozornost trebalo bi posvetiti obrazovanju odraslih odnosno prekvalifikacijama, kao i dodatnim specijalističkim i konkretnim obukama koje će osposobiti domaću radnu snagu za konkretna radna mjesta i konkretne radne zadatke s obzirom na to da ubrzani rast tehnologija i digitalizacija zahtijevaju nova i specifična znanja. -Usporedno s tim treba raditi na konstantnoj reformi školstva, usklađivanju nastavnih planova i programa s potrebama tržišta, razvoju dvojnog sustava obrazovanja, ali učinke tih aktivnosti možemo očekivati za minimalno tri godine, koliko traju najkraći ciklusi formalnog obrazovanja - kazao je Ćorić za Nezavisne. Da je nedostatak radne snage sve izraženiji problem koji opterećuje gospodarstvo, smatra i Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

- Činjenica je da zemlje EU-a imaju problem s nedostatkom radne snage te da građani BiH vide priliku za odlazak zbog većih osobnih primitaka, iako je taj njihov odlazak u okolnostima globalne krize neizvjestan. Ipak, radnici u Bosni i Hercegovini imaju takozvanu industrijsku kulturu, dok je to upitno sa stajališta uvezene radne snage, istodobno, poslodavci u BiH susreću se s nedostatkom radne snage, osobito u građevinskom sektoru, pa u BiH dolaze radnici iz Turske, Nepala i drugih zemalja - kazao je Vuković za Nezavisne.

Nezaposleni i uvoz

I dok se u zemlju sve više uvoze strani radnici, na evidencijama zavoda za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini je više od 340 tisuća nezaposlenih. Kako pokazuju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH, u studenome 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba na području države iznosio je 344.666, a od toga je 201.579 žena. Kako se navodi u mjesečnom izvješću, broj registriranih nezaposlenih osoba se u odnosu na listopad 2023. godine smanjio za 0,4% (broj muškaraca se smanjio za 0,5%, a broj žena također se smanjio za 0,3%). U usporedbi sa studenim 2022. godine, broj registriranih nezaposlenih osoba smanjio se za 2,8% (broj muškaraca smanjio se za 3,7%, a broj žena također se smanjio za 2,2%). Ako promatramo registrirane nezaposlene po kvalifikacijskoj strukturi, uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba s VKV i KV kvalifikacijom (108.821), slijede nekvalificirane osobe (100.148) i osobe sa srednjom stručnom spremom (97.294). Kao nezaposleni vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) 5181, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) 5371. Udio ženske populacije među registriranim nezaposlenim osobama iznosi 58,5 posto ili u apsolutnom iznosu 201.579 osoba ženskoga spola. U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom spremom (SSS) 63.511, nekvalificiranih (NK) 59.824 i s VKV i KV kvalifikacijom 52.267 osoba ženskog spola, stoji u posljednjim podacima državne Agencije za statistiku. Kada promatramo broj stranih radnika koji će se ove godine naći na bh. tržištu rada, on prelazi 6000. Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produljenje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini ove godine iznosi 6073, od kojih se na Federaciju BiH odnosi 4295 dozvola, Republiku Srpsku 1400, a Distrikt Brčko 378.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije