Prekogranična suradnja za smanjenje rizika od prirodnih nesreća

27.03.2024.
u 15:33

 U okviru projekta "Zajednički odgovor", koji se financira sredstvima Europske unije, u Mostaru je održan susret predstavnika institucija iz oblasti civilne zaštite iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, susreti je organizirani s ciljem podizanje svijesti i jačanje otpornosti na katastrofe s kojima bi se pojedina područja dviju država mogla suočit, a kroz sustavan pristup identifikaciji, procjeni i smanjenju rizika.

Tijana Rakočević iz Službe za zaštitu i spašavanje Nikšić (Crna Gora) istaknula je da su regije BiH i Crne Gore pod značajnim rizikom od požara i potresa, dok su sjeverni dijelovi tih zemalja ugroženi poplavama.

- Zajednički problemi su stvorili potrebu za zajedničkim odgovorom i tako je nastalo prekogranično partnerstvo "Zajednički odgovor za bolji sustav zaštite i spašavanja", koje uz podršku EU radi na unapređenju sustava prevencije, upravljanja rizicima i procesom oporavka od katastrofe i pojedinih nesreća u prekograničnom području BiH i Crne Gore - podsjetila je Rakočević.

Angažman privatnih poduzeća u slučaju izvanrednih situacija

U sklopu događaja organizirana je i radionica za predstavnike poduzeća na temu protokola njihovog uključivanja u slučaju izvanrednih stanja i prirodnih nesreća.

Kako je kazao ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ Eugen Ćubela, planskim dokumentima Civilne zaštite identificirana su ključna poduzeća koja u slučaju izvanrednih stanja i prirodnih nesreća mogu biti angažirana za potrebe intervencije i oporavka.

- U tim situacijama imenovani krizni stožer ima zakonsko pravo da mobilizira i angažira ova poduzeća tj. njihovu opremu i mehanizaciju te ljude, a oni su se po zakonu dužni odazvati - istaknuo je Ćubela, navodeći također, da pored obveza, poduzetnici i njihovi radnici imaju i određena prava koja su zakonski definirana.

Opremanje interventnih službi

Ćubela je, također, naveo da je partnerstvo od srpnja 2022. radilo u više pravaca kako bi na sveobuhvatan način ojačalo sistem civilne zaštite. Organiziran je niz edukacija i interventnih vježbi koje su simulirale različite krizne scenarije.

U okviru projekta za interventne službe (vatrogasce, GSS službe, jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom) nabavljena je specijalizirana oprema u vrijednosti od 187.150 KM koja je značajno unaprijedila brzinu i kvalitetu intervencija na terenu.

Vrijednost projekta "Zajednički odgovor" je 590.000 eura od čega je Europska unija osigurala oko 490.000 eura bespovratnih sredstava.

Realizacija je počela 1. srpnja 2022. i trajat će dvije godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ u suradnji s partnerima LiNK Poduzetničkim centrom i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MINE).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?