Što donosi zakon

Preko jednog šaltera i elektroničkog obrasca do poduzeća

07.12.2020.
u 21:30

Registrirati poduzeće korištenjem samo jednog šaltera, bilo da se radi o fizičkom ili virtualnom, danas možda zvuči prilično nevjerojatno, no, prema svemu sudeći, u Federaciji bi uskoro mogao zaživjeti jedan takav sustav, piše Večernji list BiH.

Pojednostavljenje i ubrzanje procedura za registraciju poduzeća ključni su ciljevi kojima su se, navode iz Vlade FBiH, vodili prilikom kreiranja zakona o izmjeni i dopuni Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji, a koji je upućen u Parlament Federacije. Ključni dio Zakona upravo je jednošalterski sustav pružanja usluga podnositelja prijave na jedinstvenoj fizičkoj ili virtualnoj lokaciji u postupku registracije poslovnih subjekata kod nadležnog registarskog suda postupcima dodjeljivanja jedinstvenog identifikacijskog broja i registracije kod nadležnog poreznog tijela. Pritom je predviđeno i razvrstavanje pravne osobe prema klasifikaciji djelatnosti kod nadležnog tijela za razvrstavanje subjekata po djelatnostima, kao i upis u registar carinskih obveznika i registar obveznika neizravnih poreza kod nadležne uprave za neizravno oporezivanje ako za to postoje tehničke i organizacijske mogućnosti.

Elektronički obrazac

Prijava u postupku elektroničke registracije podnosi se na elektroničkom obrascu prijave za registraciju u okviru korisničkog naloga uz koji se prilažu isprave u formi elektroničkog dokumenta. Naravno, prije svega potrebno je izvršiti provjeru identiteta prijavitelja. U postupku elektroničke registracije nadležni registarski sud donosi odluke koje je elektronički potpisao registarski sudac i koje su ovjerene elektroničkim pečatom registarskog suda. Prijava za registraciju u elektroničkom obliku dostavljat će se odmah po njezinu prijamu u poreznom tijelu, Federalnom zavodu za statistiku i, prema potrebi, carinskom tijelu nadležnom prema mjestu sjedišta subjekta upisa radi pribavljanja poreznog identifikacijskog broja i carinskog broja. Uvođenje jedinstvenog informacijskog sustava elektroničke registracije, odnosno jednošalterskog sustava, kao i jedinstvene baze registra ključne su odrednice kojima se želi olakšati poslovanje na teritoriju ovog entiteta te stvoriti preduvjete za privlačenje većeg broja investitora.

Uvezivanje institucija

Drugi ključni dio Zakona odnosi se na uvezivanje svih nadležnih institucija te uvođenje jedinstvenog informacijskog sustava elektroničke registracije te jedinstvene baza registra.

Za sustav registra, uz činjenicu povezivanja registarskih sudova i drugih nadležnih tijela, čini se bitnim istaknuti svrhu povezivanja, funkciju elektroničke komunikacije i razmjene podataka. Naime, informacijski sustav treba omogućiti elektroničku registraciju i komunikaciju sudionika u postupku registracije.

Uvođenje elektroničke registracije poslovnih subjekata podrazumijeva povezivanje svih nadležnih registracijskih sudova u složeni informacijski sustav u Federaciji BiH s Poreznom upravom FBiH, Upravom za neizravno oporezivanje, Zavodom za statistiku, općinama i eventualno drugim institucijama. Uspostavljanje ovog složenog informacijskog sustava podrazumijeva uspostavljanje jedinstvene baze registra koja služi kao središnje mjesto za pohranjivanje registarskih, evidencijskih i statističkih podataka registarskih sudova, kao i isprava i drugih dokaza pohranjenih u elektroničkom obliku u zbirku isprava, te uspostavljanje internetske stranice registra kao dio sustava registra preko koje je omogućeno pretraživanje i uvid u javne podatke iz glavne knjige. Uz uspostavu elektroničkog sustava registracije, propisuje se uvođenje internetske stranice sudskog registra, takozvane elektroničke oglasne ploče, na kojoj će se objavljivati sve odluke suda vezane za poslovne subjekte i način pristupanja internetskoj stranici.

Sve navedeno trebalo bi doprinijeti značajnom smanjenju potrebnih aktivnosti i posjetu stranaka velikom broju institucija, a samim tim došlo bi i do prijeko potrebnog poboljšanja ukupne poduzetničke klime. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije