ZAHTJEVI HRVATA

Prekinuti reviziju dok se ne provedu odluke Ustavnog suda FBiH

'domnaroda'
Foto: ''
30.04.2014.
u 08:34

- Mi smo predložili sve ono što su od nas zatražile braniteljske udruge. Kako nije donesen ovakav zaključak sada će zajedničko povjerenstvo hrvatskih i bošnjačkih zastupnika pokušati naći zajedničke zaključke. Ako se to ne dogodi, onda će se zaključci posebno dati na usvajanje - rekao nam je predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović

Izvanredna sjednica Doma naroda Federacije BiH o temi prava braniteljske populacije u ovom entitetu nije rezultirala donošenjem zajedničkih zaključaka hrvatskih i bošnjačkih klubova izaslanika. Hrvatski izaslanici su u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata predložili ukupno 13 zaključaka, od kojih većina nije prihvatljiva bošnjačkoj strani.

Rad s udrugama

- Mi smo predložili sve ono što su od nas zatražile braniteljske udruge. Kako nije donesen ovakav zaključak sada će zajedničko povjerenstvo hrvatskih i bošnjačkih zastupnika pokušati naći zajedničke zaključke. Ako se to ne dogodi, onda će se zaključci posebno dati na usvajanje - rekao nam je predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Kada se čita popis zahtjeva hrvatske strane, teško je naći bilo koju zamjerku. Zatraženo je usklađivanje svih zakona koji reguliraju braniteljsku oblast s presudama Ustavnog suda FBiH, obustava procesa revizije do usklađivanja Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite s presudama Ustavnog suda, žurno formiranje tima za koordinaciju revizije u skladu sa zakonom i pravilnikom o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i revizorskog tima za koordinaciju. - Staviti izvan snage sve odluke proistekle temeljem obrazaca FMB-2 do provedbe presuda Ustavnog suda. Žurno uspostaviti isplate korisnicima invalidnina s područja općina Ljubuški, Posušje, Grude i Široki Brijeg. Žurno pokrenuti inicijativu za izradu zakona o izmjenama i dopunama zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata. Žurno izvršiti popunu upražnjenih hrvatskih pozicija u Federalnom ministarstvu branitelja uz prethodnu suglasnost koordinacije četiri temeljne udruge HVO-a. Ustrojiti i organizirati Federalno ministarstvo branitelja na načelima ustroja Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a - stoji u dijelu zahtjeva hrvatskog kluba izaslanika.

Vratiti pečate

U zahtjevima se traži i žurno vraćanje pečata koji su nezakonito oduzeti skupinama za vojne evidencije u Zapadnohercegovačkoj županiji, kao i ugrađivanje odredbe u Zakon o pravima branitelja da se za ratne zatočenike ne može utvrditi postotak invalidnosti manji od 20 posto. - Žurno obustaviti sve aktivnosti nezakonito uspostavljenog inspektorata u Federalnom ministarstvu branitelja - stoji na kraju popisa zaključaka. Hoće li oni u konačnici biti usvojeni još nije poznato, ali konačno će se kroz ovaj proces otkriti stav bošnjačkih stranaka prema stradalnicima Hrvatskog vijeća obrane.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
15:28 30.04.2014.

Nema para zaRojsove "branitelje" sa juznog bojista

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije