OHR SAVJETNIK

Prehrana koja već 20 godina pomaže oboljelima: U dva tjedna i uz tri ključna savjeta do boljeg zdravlja

17.06.2020.
u 19:00

Prehrana bogata voćem i povrćem, a s malo zasićenih masti, može znatno smanjiti rizik od srčanog udara kod osoba s blago povišenim krvnim tlakom, piše Ordinacija.hr.

Znanstvenici su do spomenutog zaključka došli ispitivanjem DASH prehrane prije 20-ak godina (Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja je kreirana za za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Pratila se prehrana (tri različite) oko 500 sudionika u periodu od 8 tjedana.

Prva se dijeta sastojala od malo voća i povrća i puno procesuirane hrane, druga je nudila nešto više voća i povrća te orašastih plodova, grahorica i ne tako puno slatkiša. Treća je bila DASH dijeta, puna voća i povrća, grahaorica, sjemenki i vrlo malo slatkoga. Sudionici su se strogo držali prehrane koju su kontrolirali autori studije.

 

Nakon samo dva tjedna, dijete koje su sadržavale puno voća i povrća utjecale su na snižavanje krvnog tlaka, a rezultati su ostali isti svih 8 tjedana. Studija je istaknula pozitivan utjecaj DASH dijete.

Kod osoba koje su imale dijagnozu povišenog krvnog tlaka, sistolički krvni tlak je snižen za 11.4 posto, a dijastolički krvni tlak za 5.5 posto. Ukratko, DASH dijeta daje bolje rezultate od velikog broja lijekova za krvni tlak.

 

Shutterstock

 

Koje se namirnice nalaze u ovoj dijeti?

Vrlo jednostavno - u prehranu uvrstite voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, žitarice a izbjegavajte procesuiranu hranu, crveno meso, grickalice i slatkiše.

3 najvažnija savjeta stručnjaka

1. Zdrav doručak: Umjesto velike posude zaslađenih žitarica ili peciva, doručkujte jogurt sa malo masnoća, bobičasto voće uz malo orašastih plodova. Pripremite doručak koji će vam biti ukusan ali i dobar za vaše zdravlje!

2. Uvijek pri ruci morate imati voće ili povrće: Šaka oraha, banana, mrkva, jabuka... Svaki će međuobrok biti zdraviji ako se sastoji od ovih namirnica.

Meso, jaja, gljive, riba... Neke se namirnice ne smiju prati prije kuhanja

3. Ubacit povrće u obroke: Dodajte u juhe i gulaše namirnice koje sadrže nutrijente i vlakna, a inače ih zaboravljate. Dodajte povrće uz meso... Koja god kombinacija da vam odgovara, važno je da na njih ne zaboravite.

 

Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije