Edward Joseph, bivši američki diplomat u Misiji OESS-a u BiH i sveučilišni profesor iz Washingtona

Preglasavanje Hrvata je protiv Daytona i građanske države

04.09.2022.
u 16:45

Nakon sjednice na razini veleposlanika Vijeća za provedbu mira (PIC) odnos snaga ostao je isti vezano uz poteze koje bi trebao poduzeti visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt kako bi razriješio izborne prijepore u Federaciji BiH, posebno oko načina izbora izvršne vlasti u ovom entitetu. Špekulacije kako je Ujedinjeno Kraljevstvo okrenulo leđa visokom predstavniku odmah su demantirane, pa se novi veleposlanik Julian Reilly oglasio na društvenoj mreži. Opovrgnuo je navode da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izgubio potporu Ujedinjenog Kraljevstva, što je u javnosti iznio radikal Reuf Bajrović. Čija se objava pokazala lažnom, piše Večernji list BiH. 

Ključna uloga
- Sastanak Upravnog odbora veleposlanika Vijeća za provedbu mira bio mi je drugi od kada sam preuzeo dužnost britanskog veleposlanika u BiH. U nedostatku iskrene domaće odgovornosti i liderstva, jasno mi je da će Ured visokog predstavnika ostati ključan. Visoki predstavnik Christian Schmidt nastavlja uživati punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. S početkom izborne kampanje nadam se kako će sve stranke voditi pozitivne kampanje, usmjerene na pitanja od značaja za budućnost - napisao je veleposlanik Reilly na svom Twitter nalogu. Ranije je svoje stajalište oko uloge visokog međunarodnog predstavnika iznio i američki veleposlanik Michael Murphy. Izrazio je čvrstu potporu Schmidtu i oko donošenja važnih odluka te korištenja bonnskih ovlasti. Prema dostupnim informacijama, jedini ozbiljan problem za eventualnu odluku njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH predstavlja upravo njegova država. Tamošnja vladajuća "Semafor-koalicija", odnosno prije svega Zeleni i SPD, koji su pod utjecajem probošnjačkih političara, jedini prave ozbiljan problem. Francuska ima određene rezerve koje se odnose, prije svega, na procjene kako bi Schmidtova odluka mogla imati utjecaja na međunarodna gibanja. Ponajprije povezana s Ukrajinom. No, upravo je procjena kako bi BiH mogla skliznuti u najtežu destabilizaciju nakon sljedećih izbora ako se poremete ključni parametri Daytonskog sporazuma, a to je zastupljenost triju konstitutivnih naroda. No, dio bošnjačkih stranaka želi poremetiti tu ravnotežu, čime se prijeti otvoriti Pandorinu kutiju. To podrazumijeva i prijetnju da rušenjem Daytona bošnjačka strana ponudi srpskoj alibi za odcjepljenje Republike Srpske. Profesor Edward P. Joseph, koji je, uz ostalo, u svojoj diplomatskoj karijeri bio angažiran u Bosni i Hercegovini te je čak spominjan u kombinacijama za jednu regionalnu diplomatsku adresu, rekao je kako je iznimno pogrešno nastaviti preglasavati Hrvate i time rušiti Dayton. - Činjenica je da mnogi Bošnjaci i ostali u Federaciji BiH i Sarajevu znaju kako je pogrešno ponovno birati Željka Komšića. To je pogreška, to je pogrešno. U tome smislu riječ je o potkopavanju duha Daytona i građanske države - rekao je Joseph. Ovaj viši suradnik u Školi naprednih međunarodnih studija Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu rekao je kako je pogrešno što se u Sarajevu sada proziva SAD i Schmidta kao protivnike te da treba ponuditi rješenja koja bi mogla dovesti do rješavanja prijepora između Hrvata i Bošnjaka. - Potrebna su nam rješenja kako bismo Schmidtu dali rješenja. I po mom prijedlog najbolja, najvjerodostojnija rješenja morala bi se dogovarati u zajedničkoj formi između Bošnjaka i Hrvata, građana, ostalih - dodao je. Po njegovim riječima, glavna prijetnja za BiH dolazi iz Beograda.

Pozitivna uloga Hrvatske
- Hrvatska može igrati pozitivnu ulogu i u prošlosti je igrala vrlo pozitivnu ulogu, a Hrvati u BiH imali su nezamjenjivu ulogu u Bosni i Hercegovini. Sam sam svjedočio u arbitraži u Brčkom 1999. o neizostavnoj ulozi koju su odigrali bh. Hrvati na svim razinama u postizanju dogovora za odluku koja je na kraju donesena za Distrikt - dodao je bivši američki diplomat. No, s početkom izborne kampanje posve sigurno dodatno će se zaoštravati odnosi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka, što će utjecati i na porast napetosti između dvaju naroda. Istodobno se vode dva velika pritiska čiji je cilj opravdati poteze dijela bošnjačkih stranaka. Uglavnom onih okupljenih oko SDA i DF-a koje vode sustavnu kampanju mržnje prema Hrvatima i njihovim ključnim političkim strankama. Prikazuje ih se neprijateljima vlastite zemlje i neprijateljima Bošnjaka, čime se nastoji opravdati poteze koji vode pokušaju pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu. Po jednoj od medijskih teorija, Schmidt bi mogao donijeti odluku i u prvome tjednu izborne kampanje ili pak pričekati završetak izbornog procesa. Svako odlaganje narušava njegovu vjerodostojnost i ohrabruje radikalne političke opcije kod Bošnjaka u potpunom ovladavanju FBiH. 

Komentara 1

IP
ipakseokrece
18:13 04.09.2022.

Bidenov Delaware nema ni milijun stanovnika a daje dva senatora u Kongres, isto kao i susjedna Pennsylvania od cca 12,5 M stanovnika. Biden je rođen u Pennsylvaniji no u dobi od devet godina mu se obitelj preselila u Delaware koji ga je više puta birao za senatora. Ne bi li bilo "građanskije" pripojiti Delaware Pennsylvaniji? Taj PennDel bi tada davao 4 senatora, no koliko njih bi stvarno bilo iz Delawarea? Po svoj prilici onoliko koliko ima od Hrvata odabranih članova Predsjedništva BiH: niti jedan. Ili, još bolje, zašto ne bi lijepo građanski ukinuli sve države pa od područja Texasa i Californie napraviti jednu izbornu jedinicu ovako po bosanskoj recepturi? To bi sigurno pomoglo da se nadiđu sve njihove unutarnje podjele, pogotovo kada bi mnogoljudnija California preglasala Trumpov Texas.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije