pokušajte

Preduhitrite prehlade i gripe: 3 najbolja načina za jačanje imuniteta

prehlada
Foto: Thinkstock/Gulliver
14.11.2016.
u 19:17

Ove sezone preduhitrite prehladu i gripu, primijetite li da oko vas vladaju oboružajte se probioticima, namirnicama bogatim cinkom te se dobro naspavajte.

Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a mnoge ne veseli činjenica da svake godine ne ostanemo pošteđeni tog vala hunjavice, kostobolje i sveopće slabosti. No, ove godine odlučite se protiv toga boriti svim silama, a mi ćemo vam pomoći kako održati ravnotežu iznutra i izvana. Kako preduhitriti prehladu i gripu, od nje se obraniti ili je barem ublažiti otkrijte kroz ove tri ključne stvari za jačanje imuniteta, donosi zadovoljna.hr. 

1. U hrani je spas

U jačanju imuniteta vrlo su bitni vrsta i kvaliteta namirnica koje unosimo u organizam. Stoga se u vrijeme prehlada i gripa preporuča unos hrane bogate antioksidansima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripe i ostalih virusa tijekom cijele godine.

Protuupalna svojstva sadrže namirnice poput tamnijeg zelenog povrća, bobičastog voća, lososa, batata, a poželjne su i namirnice bogate vitaminom C poput nara, limuna, naranče, mandarina, peršina, kelja, paprike, zelja, poriluka i slično. Istraživanja su pokazala kako i cink, koji se može naći u namirnicama kao što su koštice bundeve, špinat, kamenice, orašasti plodovi i grahorice, može skratiti trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Primijetite li da oko vas vladaju prehlade, uz uvijek dobrodošle namirnice koje sadrže C vitamin, oboružajte se i onima bogatim cinkom.

Uživajte u toplim hranjivim juhama i ostalim jušnim jelima, a izbjegavajte prerađenu odnosno gotovu hranu te šećer jer pogoduju razmnožavanju bakterija i oslabljuju imunološki sustav.

2. Probiotici – stražari organizma

Mikrobi koji žive u našem probavnom traktu pomažu nam probaviti hranu, no oni također sudjeluju u regulaciji našeg metabolizma, osjećaja gladi i tjelesne težine, a imaju i određeni utjecaj na naš imunološki sustav. Snažan imunitet oslanja se na zdrav probavni sustav jer u njemu je smješteno gotovo 70 posto našeg imunološkog sustava. U njegovom besprijekornom radu uvelike pomažu probiotici koji sadrže 'dobre' bakterije koje su korisne i pri ublažavanju upala i sprječavanju infekcija. Prema tome, oni nam mogu pomoći ojačati imunitet i čuvaju nas od prehlada i gripa. Ukoliko do njih ipak dođe, mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

Što su probiotici?

Fermentirane namirnice poput kefira ili jogurta sadrže probiotike pa se preporuča njihov povećan unos prije sezone prehlada. Ako pak niste ljubitelj takvih proizvoda ili niste sigurni unosite li ih dovoljno, možete se poslužiti probiotičkim nadomjescima prehrani ili probiotičkim lijekovima. Oni se osim za vraćanje ravnoteže crijevne mikrobiote mogu se koristiti i preventivno kako bi ojačali zdravlje probavnog sustava i time naš imunitet te pripremili organizam za sezonu prehlada i gripa. O tome kakvi bi probiotici bili baš za vas posavjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

3. Vježbaj, spavaj, prozračuj

Za jačanje imuniteta važna je briga i za naše tijelo u vidu redovite tjelovježbe. Pri tome nikako ne žrtvujte san jer kvalitetno spavanje od barem sedam sati ponoći i 'ukradenih' 20 minuta preko dana za odmor ili drijemanje ključni su u borbi protiv prehlada i gripa kada stignu niže vanjske temperature. Tijekom sezona prehlada i gripa obavezno spavajte i boravite u prozračenim prostorijama.

Redovito otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze, a pomoći će i ako u torbici nosite ulje lavande koje je prirodno dezinfekcijsko sredstvo. S nekoliko kapi možete natrljati dlanove ili ih možete staviti u destiliranu vodu u boci s raspršivačem i napraviti prirodni osvježivač prostora koji ujedno uklanja i bakterije iz ustajalog zraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?