Konjic

Predstavnici političkih subjekata nisu bili spremni da izraze konačan stav o odgađanju izbora

izbori
Agencija
16.12.2015.
u 14:55

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zasjeda danas u Konjicu, a njen član Halid Genjac je u pauzi zasjedanja izjavio novinarima da su u dosadašnjem radu, prema ranijem dogovoru, otvorili pitanja koja su vezana za općinske izbore, prije svega pitanje spajanja izbora.

- Predstavnici političkih subjekata koji su danas bili prisutni na Interresornoj grupi nisu bili spremni da izraze konačan stav o odgađanju izbora i to pitanje je odgođeno poslije Nove godine da se konačno odluči - kazao je Genjac.

Razgovarali su i o pitanju pripadnosti mandata, da li političkoj stranci ili nosiocu političkog mandata, kao što je dosad.

Genjac je naveo da je bilo prilično velike podrške da se mandat definira na način da pripada političkoj stranci, ali „i zbog upozorenja i procjena da bi to bilo korak unazad u nekim demokratskim principima i da je to suprotno s europskom tendencijom BiH, dogovorili smo se da ostane to pitanje za još razmatranja“.

- Na način da možda ostane mandat, da pripada nosiocu mandata, ali da se riješi pitanje spekulativnih radnji i manipulacija s mandatom u smislu da se spriječi kupovina glasova, da se to sankcionira na odgovarajući način. Jer u postojećim rješenjima politička stranka na čijoj je listi izabran neki nosilac mandata nema nikakve mogućnosti da spriječi sve ono što smo viđali više puta, da se iznevjerava i politika stranke i politika birača koji su izabrali određenog kandidata - istaknuo je Genjac, podsjećajući na „aferu papak“.

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH otvorila je i pitanje strukturiranja biračkih odbora jer, istaknuo je Genjac, „tu je najveći problem koji je usko vezan i s preferencijalnim načinom glasanja“.

- Postoji velika spremnost i idemo ka rješenju da se birački odbori strukturiraju ili sastave na način koji bi omogućio da, da uvjetno kažem, veliki politički subjekti po broju osvojenih mandata, da se međusobno kontroliraju u biračkom odboru, njihovi predstavnici. S druge strane, da se izbjegnu spekulativne radnje oko fiktivnog prijavljivanja nezavisnih kandidata za izbore da bi se na taj način dobilo mjesto u biračkom odboru, a zatim trgovina s tim biračkim odborom - naveo je Genjac.

Istaknuo je da se to mora svakako isključiti i ide se ka tome.

U nastavku današnjeg rada članovi Interresorne radne grupe će razgovarati i rješavati pitanje cenzusa i pitanje otvorenih i zatvorenih lista.

- To su ova krupna pitanja koja smo imali namjeru danas da riješimo - naveo je Genjac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije