Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Predstavnici Banje Luke i Međureligijskog vijeća potpisali sporazum o suradnji

27. kolovoza 2019. u 12:45 0 komentara 60 prikaza

Banja Luka nastoji promovirati suradnju, toleranciju i suživot, rekao je danas gradonačelnik tog grada Igor Radojičić, nakon što je s predstavncima Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o suradnji.

Podsjetio je i da je u njegovom programu iz 2016., prva rečenica bila - Banja Luka otovoren i prijateljski grad.

-I naslov aplikacije Banje Luke za Europske prijestolnicu kulture 2024. je suprotnosti se privlače i igra se s našom povijesti i tradicijom koja je često bila na granici. Na ovom prostoru se stalno susreću istok i zapad, sjever i jug, različiti utjecaji, kulture i civilizacije. Neka su traumatična iskustva, nekada bogata i lijepa, ali se Banja Luka nalazi na razmeđu različitih utjecaja - rekao je Radojičić.

U Banjoj Luci djeluju sve veće vjerske zajednice, a kako je rekao, gradske vlasti na različite načine godinama surađuju sa svakom od ovih zajednica.

Podsjetio je da su katolici Banje Luke nedavno obilježili veliki jubilej dolaska trapista, s Islamskom zajednicom se radi na obnovi preostale neobnovljene u ratu devastirane džamije Araudije, očekuje i projekt obnove Sahat kule, pravoslavna crkva je obilježila 800 godina od autokefalnosti, podržavaju se aktivnosti Židovskog kulturnog centra...

Radojičić očekuje i da će ovo Vijeće predložiti nove projekte koji će biti na zadovoljstvo svih strana.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma izrazila je i Aleksandra Stevandić, predstavnica Židovske zajednice i predsjedateljica Odbora za međureligijsku suradnju Banja Luka te istaknula da Banja Luka s pravom treba biti proglašena Europskom prestolnicom kulture.

-Zadnjih godinu i pol dana, koliko Odbor postoji u Banjoj Luci i kroz pet realiziranih projekata međureligiisjke suradnje, i Grad i Odbor su pokazali spremnost za prihvaćanje različitosti i svih vjerskih zajendica na ovom prostoru - rekla je Stevandić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.