Promocija i degustacija vina Trs Ilok

Predstavljeno pet najkvalitetnijih vina i menija, posjetitelji uživali

28.10.2017.
u 10:20

Sinoć je u sklopu Hotela Villa Regina u Međugorju, u poznatom dijelu Wine bar Regina održana promocija i degustacija vina Vinarije TRS iz Iloka. U predivnom okružju u prostoru Wine bar Regina, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, promociju poznatih iločkih vina vodila je Sanja Pehar, glavna urednica Radiopostaje Mir Međugorje. Nazočne je na početku ove večeri, u ime Vinarije TRS Ilok, pozdravio njezin suvlasnik Mario Faletar. Potom su predstavljena vina i delicije koje su išle uz njih, koje su posjetitelji imali prigodu kušati. Na prezentaciji nije nedostajalo ni dobre glazbe i pjesme. Sve to vrlo dobro su pripremili ljubazni domaćini i osoblje hotela Villa Regina. Tijekom prelijepe večeri predstavljeno je pet vina i isto toliko menija.

Kruška u vinu

- Uz vino Franka Rose išla je riblja pašteta od lososa, uz Graševinu, vrhunsko vino, rižoto od tikve - u vinu. Uz Graševinu Dekan, pureći medaljoni, uz konjak - Sauvignon Blanc, Carpaccio grdobina u podlozi od rikule, i na kraju, uz Traminac i Kruška u vinu... Vinarija TRS iz Iloka je nastala 2006. godine spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Marija Faletara i Zlatka Bošnjaka. Njihovi vinogradi zauzimaju prostor veći od 40 hektara vinograda s kojih se godišnje u njihovu podrumu proizvede 250.000 litara vina. Time je osnovana Poljoprivredna zadruga TRS Ilok. Pod imenom TRS plasira se vino od berbe 2007. godine. Ova suradnja, međutim, datira od 2003. godine, kada započinju vinsku proizvodnju s ukupnim kapacitetom podruma od oko 30.000 litara vina. Danas ona iznosi 450.000 litara vina. Ovi vinogradi su smješteni su na padinama Fruške Gore - Vinogorja Srijem, na nadmorskoj visini od 200 do 260 metara, i uključuju područja: Dekan, Veliko Brdo, Principovac, Vukovo, Rađevac i Radoš. Proizvodnju vina temeljimo na sedam kvalitetnih sorti vina, od čega su najviše zastupljena bijela: Graševina, zatim Chardonnay, Rajnski Rizling te Traminac. Crna su vina Frankovka, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.

Druženje do kasnih sati

No, Marijo i Zlatko ne brinu. Štoviše, postojeći podrum postao im je pretijesan za silne narudžbe koje ne prestaju stizati. Nedavno su, reagirajući na priču o podrumima prepunim neprodanih vina, lakonski odmahnuli rukama i glasno zapitali: “Zalihe! Što je to?” A sada već ozbiljno rade na proširenju svojih kapaciteta. Na svojim pakiranjima Marijo i Zlatko ustrajavaju na povijesnim razglednicama Iloka. Podsjećajući na povijest jednog od najslavnijih hrvatskih vinogorja, Vinarija TRS se svojim vinima nameće i kao budućnost hrvatskog vinskog razvoja. Napomenimo usput da je vino Franka ružičasto vino proizvedeno od grožđa sorte Frankovka po posebnom tehnološkom postupku. A za vino Graševinu Dekan grožđe je pažljivo birano iz vinograda s lokacije pod imenom Dekan, te je samim time po tome dobilo ime. Vinograd na tom području star je 30 godina te je njegova površina 1 hektar. Povoljni uvjeti te iznimna pozicija ovog vinograda daje vrhunsko vino iznimne kvalitete.

Vino Traminac iz Iloka je vodeći traminac u Europi. Inače, ove iznimno lijepe večeri nazočne su odlično zabavljali grupa Trio Veritas i Tamburaši Ringišpil iz Vukovara. A druženje i izuzetno lijepa zabava trajali su do kasnih noćnih sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije