Predstavljeni rezultati projekta za implementaciju EU direktive o prečišćavanju otpadnih voda

09.07.2024.
u 17:45

U protekle dvije godine provedbe projekta “Izrada Master plana aglomeracija u BiH za učinkovito planiranje i implementaciju EU Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda (EU UWWTD)” identificirano je 338 aglomeracija u BiH kao osnov za planiranje adekvatnih sustava za prečišćavanje otpadnih voda, istaknuto je danas u Sarajevu prilikom prilikom predstavljanja rezultata provedbe tog projekta.

Izrađen je Master plan aglomeracija u BiH kao i program zakonskih, institucionalnih, tehničkih i ekonomskih mjera potrebnih za implementacije ove EU Direktive za identificirane aglomeracije u BiH. Predloženi su najprikladniji institucionalni aranžmani za provedbu Direktive, a prema praksama primjenjenim u zemljama članicama EU za pridruživanje BiH Europskoj uniji.

Izgradnja infrastrukture za pružanje kvalitetnih usluga prečišćavanja otpadnih voda zahtijeva velika ulaganja što uveliko može doprinijeti otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta u sektoru vodne industrije. Provedba ove EU Direktive ne pridonosi samo postizanju ciljeva zaštite okoliša, nego i znatnom povećanju broja radnih mjesta, ekonomskog rasta i ulaganja.

Roko Andričević, voditelj projektnog tima, rekao je da Master Plan aglomeracija u BiH predstavlja dokument koji bi trebao poslužiti svim aktivnim sudionicima za provedbu EU Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda u BiH i pokretanje pregovora ove, financijski najzahtjevnije direktive.

- Master plan aglomeracija za Bosnu i Hercegovinu, te prateći planovi za njenu provedbu za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt, predstavljaju nulti korak za pokretanje provedbe, a njihovo ažuriranje tijekom izrade studija izvodljivosti i tehničkih dokumentacija aglomeracija, omogućit će njihovo pravovremeno kofinanciranje iz EU strukturnih fondova. Proizvedeni dokumenti u sklopu ovog projekta također se mogu promptno koristiti za prioritizaciju aglomeracija po njihovoj spremnosti i traženju tehničke pomoći za pokretanje projekata izrade studija izvodljivosti i pripreme tendera za konačnu implementaciju. Implementacija ove važne direktive put je ka poboljšanju kvalitete površinskih voda u BiH i zaštite okoliša u skladu sa europskim standardima – dodao je  Andričević.

Ovaj projekt vrijedan 1.590.000 eura, koji financira Europska unija, dio je šire podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u sektoru zaštite okoliša s ciljem da se ubrzaju reforme sektora upravljanja vodnim resursima u BiH kroz pripremu dokumenata usmjerenih na efikasno planiranje i provedbu pravne stečevinu Europske unije (acquis), u ovom slučaju Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda i Okvirne direktive o vodama.

Projekat je implementirao konzorcij koji čine SUEZ Consulting, Institut za hidrotehniku Sarajevo i EGIS, priopćeno je iz SUEZ Consultinga. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?