Smotra folklora u Tolisi

Predstavili sve bogatstvo tradicije Hrvata Posavine i središnje Bosne

07.10.2020.
u 21:24

Tolisa je ponovno zablistala ljepotom izvornoga folklora Hrvata Bosanske Posavine i središnje Bosne. Zapjevali su složno, zasvirala je posavska šargija i violina i time su nastavili tradiciju 14. Smotre folklora pretvorene zbog izvanredne situacije u cjelovečernji koncert, jer, poručili su, tradiciju ne želimo prekidati, piše Večernji list BiH

Izvorna pjesma

Istina, “pala je knjiga na dva slova” jer nastupila su samo dva društva, domaće Kulturno-umjetničko društvo Kralj Tomislav Tolisa i gostujuće Kulturno-umjetničko društvo Stari Hrast 2000 iz Novog Travnika, ali večer je bila sjajna i puna pozitivnih emocija koje samo glazba može izazvati kao što je izazvala izvorna pjesma Mateja i Šimuna Dominković kojom su razgalili srca posjetitelja.

- Srce jače zalupa kada predstavimo toliko bogatstvo naše kulture i običaja, prekrasnih nošnji, kada zapjevamo našim raskošnim glasovima i doživimo tradicijske plesove i običaje naših krajeva, kada nam je osmijeh na licima. Ponosu nema kraja - poručili su s pozornice na otvorenom prostoru SD Sloga Tolisa sudionici smotre. Zadovoljstvo ne skriva ni predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Daniel Dominković. - Ovom manifestacijom nastavljamo čuvati, razvijati i promicati kulturnu baštinu našeg kraja jer poruka ovakvih susreta je da očuvamo tradiciju i ne damo zaboravu sve što su naši stari godinama vrijedno stvarali. Hvala svima koji su nam u tome pomogli, a među njima nas uvijek vjerno prati i Večernji list - kazao je Dominković.

Iz Novog Travnika u Tolisi se pjesmom, igrom i plesom predstavilo tradiciju, kulturu i običaje Hrvata središnje Bosne. Kulturno-umjetničko društvo Stari hrast 2000 Novi Travnik s više od 40 članova uspješno vodi predsjednica Dolores Božić. U svojem nastupu u Tolisi izmamili su buran pljesak s prikazom običaja iz sela Rankovići iz kojeg društvo izvorno i potječe. Ipak, najburniji pljesak publika uvijek rezervira za svoje domaće društvo i time ih nagrađuje za uporan i ustrajan rad. Kulturno-umjetničko društvo traje još od 1927. godine i djeluje na očuvanju kulturne baštine Hrvata Bosanske Posavine. Svojim nastupima diljem Europe promoviraju bogatu tradiciju i folklor, kako svojega tako i drugih naroda. Djeluju kroz tri sekcije, dramsku, tamburašku i folklornu sekciju.

Ponosni i sretni

- Kada zaigramo naše posavsko kolo, srce brže zatreperi i nekako se osjećamo ponosno i sretno. Eto, zato igramo u društvu. A naša nošnja je pri tome toliko raskošna, bogata i lijepa da je željno čekamo iznijeti iz škrinja naših baka, ispeglati, ištirkati i pokazati svu tu raskošnu ljepotu - poručuje predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Kralj Tomislav Marijana Nedić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?