Dokumenti otkrivaju

Predsjednik i dopredsjednici FBiH mandat će početi kao “beskućnici”

18.02.2019.
u 21:30

Budući predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH svoj bi mandat mogli početi s ulice. Jedna od rijetkih odluka koje je novi saziv Predsjedništva BiH donio pred kraj prošle godine jest i ona kojom je “naredio da se boravak predsjednika i dvaju dopredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH okonča po završetku trenutačnog mandata predsjednika i dvaju dopredsjednika FBiH”, piše Večernji list BiH. 

Odbili selidbu

O toj odluci službeno je informirana Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, kao i druge mjerodavne institucije, kako bi odluka bila provedena. Iako je i ranije Predsjedništvo BiH donosilo odluke kojima se traži iseljavanje čelnika Federacije iz zgrade u sarajevskoj Titovoj ulici, predsjednik Federacije Marinko Čavara i dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović još uvijek koriste prostorije na prvom katu ove zgrade, čiji je titular državno Predsjedništvo.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH o odluci Predsjedništva BiH informirala je entitetsku Vladu, koja je u nekoliko navrata proteklih godina razmatrala pitanje smještaja ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH te poduzimala i aktivnosti koje očito nisu dale željeni rezultat.

Nagovještaj rješenja problema mnogi su vidjeli u odluci da se pristupi preuređenju objekta Vila Braun u Sarajevu, koji se nalazi vrlo blizu središta grada. Taj objekt godinama nakon rata koristilo je američko Veleposlanstvo.

No, kad je izgrađena nova zgrada Veleposlanstva, Vila Braun vraćena je federalnim vlastima koje su u nju planirale smjestiti urede entitetskih čelnika. Iz Službe podsjećaju kako je zbog “neusuglašenosti stavova” predsjednika i dopredsjednika oko raspodjele prostora u objektu Vila Braun, ona djelomično adaptirana, i to samo za potrebe smještaja Ureda predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Za razliku od predsjednika Marinka Čavare, dopredsjednici Dunović i Mahmutbegović odbili su selidbu u ovaj objekt, smatrajući ponuđene urede neodgovarajućim te su tražili da se iznađe alternativno rješenje za njihov smještaj. U sve se umiješala i Općina Centar, kao formalni vlasnik objekta, odbijajući dati potrebne suglasnosti, iza čega je očito stajala prozirna igra sarajevske politike.

Ozbiljan problem

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH sada traži upute od federalne Vlade jer se čini kako je aktualni saziv Predsjedništva BiH odlučan ne dopustiti novom predsjedniku i dopredsjednicima FBiH, kad budu izabrani, da se smjeste u njihovu zgradu.

To je za još uvijek aktualnu Vladu FBiH ozbiljan problem jer već neko vrijeme nastoji riješiti pitanje vlastitog smještaja, zbog čega je i donesena odluka o preuzimanju zgrade Energoinvesta u sarajevskom naselju Pofalići gdje također nema dovoljno mjesta za smještaj svih federalnih institucija koje su kao podstanari rasute po Sarajevu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?