23. obljetnica

Predsjednik FBiH odao počast stradalim Hrvatima općine Travnik

cavara
08.06.2016.
u 15:54

U povodu obilježavanja 23. obljetnice Dana stradavanja Hrvata općine Travnik, položeni su vijenci i održane su Sv. mise zadušnice kod spomen obilježja na „Bikošama“ u naselju Maljine, kod spomen obilježja na „Ovnaku“ u župi Brajkovići i kod spomen obilježja na groblju Prahulje.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, svojom nazočnošću i polaganjem vijenaca, odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima s područja općine Travnik.

Danas, 8. lipnja, navršene su 23 godine od Agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik jer su početkom ovoga mjeseca 1993. godine  izvršeni napadi i počinjeni nezapamćeni zločini prilikom kojih je protjerano 19 600 Hrvata. 

Kako su istaknuli i svećenici  prilikom svojih  propovijedi, cilj ovih obilježavanja je prisjetiti se veličine žrtve koju su Hrvati ove općine podnijeli za svoju i slobodu svoga naroda, ali ne zbog mržnje nego zbog oprosta koji je nužan za povratak i suživot.

U samo nekoliko dana mjeseca lipnja 1993. godine, braneći prostor općine Travnik, poginulo je 137 hrvatskih branitelja. Prema podacima stradalničkih Udruga, tijekom rata u Travniku je poginulo 427 branitelja i 124 hrvatska civila, priopćeno je iz Ureda Predsjednika FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?