Washington

Predsjedatelj Zvizdić razgovarao sa službenicima Svjetske banke u Washingtonu

Denis Zvizdić
22.04.2017.
u 21:15

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravi u Washingtonu gdje prisustvuje Proljetnom sastanku MMF-a i Svjetske banke. Održao je danas niz sastanaka na kojima je razgovarano o ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o projektima koji se realiziraju u BiH uz pomoć ovih međunarodnih institucija.

U odvojenim susretima sa potpredsjednikom Svjetske banke za ECA regiju Cyrillom Mullerom, izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heernskerkom i direktoricom Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana Ellen Goldstein izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom realiziranja projekata. Razgovarali su o napretku u realiziranju aranžmana s MMF-om i o obavezama koje je potrebno ispuniti, te o mogućnostima suradnje sa ostalim kreditorima poput Svjetske banke i EBRD-a, kao i o ispunjavanju ciljeva iz Ekonomske reformske agende.

Na sastancima je konstatirano da su ove aktivnosti usmjerene ka daljnjem unapređenju poslovnog okruženja i daljnjih reformi u brojnim sektorima.

Predsjedatelj Zvizdić je istaknuo da je najveći makroekonomski problem u BiH nezaposlenost i da fokus svih institucija u BiH treba biti na otvaranju novih radnih mjesta. Istaknuo je da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na stvaranju ambijenta koji će privući strane investitore, kao i na unapređenju konkurentnosti Bosne i Hercegovine. Zahvalio je na značajnoj tehničkoj i stručnoj pomoći koju BiH pružaju MMF i Svjetska banka.

Rekao je da će se Bosna i Hercegovina zalagati za striktno provođenje dogovorenih obaveza i naglasio da realizacija dogovorenih reformi znači i jačanje brojnih sektora, poput zdravstvenog sektora, energetskog sektora, sektora građevinarstva, poljoprovrednog sektora, te poboljšanja pravnog okvira za poslovanje.

Na sastancima je istaknuto da svi u Bosni i Hercegovini podržavaju dogovorene reforme u funkciji ekonomskog razvoja i da ekonomija mora biti primarna aktivnost svih vlada.

Sastancima su prisustvovali veleposlanik BiH u SAD Haris Hrle, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović i entitetski ministri financija Jelka Miličević i Zoran Tegeltija, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije