donesena nova državna strategija

Predmete u slučaju ratnih zločina riješiti do 2023. godine

19.05.2018.
u 20:00

Nakon što je stara propala i nakon što su prekoračeni svi rokovi, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine podržalo je novu izmjenu državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koja predviđa da svi predmeti ratnih zločina budu završeni u roku od pet godina, točnije do 2023. godine.

Kako se navodi u prijedlogu spomenute strategije, čije dijelove prenosi istraživačka mreža BIRN BiH, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine postoji više od 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano više od 4500 poznatih počinitelja i isto toliko predmeta u kojima počinitelj nije poznat. U entitetskim sudovima i Distriktu Brčko neriješeno je oko 200 predmeta u kojima je poznat počinitelj ratnoga zločina. U prijedlogu državne strategije zaključeno je kako je potrebno prioritetno procesuirati najodgovornije počinitelje pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH podržalo je izmjene državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koje predviđaju da svi predmeti ratnih zločina budu završeni do 2023. godine.

Kada je riječ o kategorizaciji predmeta na složene i manje složene, potrebno je usuglasiti koji će predmeti biti procesuirani na kojoj razini. Spomenimo kako je još 2008. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo strategiju za ratne zločine u kojoj je, između ostaloga, pisalo kako se svi predmeti u slučaju procesuiranja teških ratnih zločina moraju završiti u roku od sedam godina. To znači kako je ovo sudsko poglavlje trebalo zatvoriti do kraja 2015. godine, a ostale u roku od 15 godina. Budući da su svi rokovi debelo prekoračeni, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je radnu skupinu za izmjenu te strategije. U prijedlogu nove strategije stoji kako je jedan od ciljeva osiguranje učinkovitoga raspoređivanja predmeta na niže sudove, čija dinamika do sada nije bila primjerena.

- Neravnomjerna raspodjela predmeta te procesuiranje manje složenih predmeta od Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine su, između ostaloga, jedan od uzroka neučinkovitog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i proteka prvobitnog roka od sedam godina predviđenog strategijom - navodi se u spomenutoj strategiji.

Cilj nove strategije je i ažuriranje evidencije o svim predmetima koji se nalaze pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvom. Ubuduće je potrebno registrirati predmete tako da se osigura postojanje odgovarajućih podataka o neriješenim predmetima u tužiteljstvima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije