PRAVOSUDNE ODLUKE

U BiH se predlaže obustavljanje služenja zatvorskih kazni dok traje izvanredno stanje

19.04.2020.
u 15:34

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH usljed pandemije koronavirusa predložilo je državnoj, entitetskim i Vladi Brčko distrikta usvajanje inicijalnog interventnog propisa.

Republika Srpska već je usvojila uredbu, a to će, kako se doznaje, uskoro učiniti i Vlada FBiH te Vijeće ministara.

Amila-Mimica Kunosić, članica VSTV-a, potvrdila je za Avaz.ba da je, između ostalog, predviđena mogućnost da se oni koji bi u ovom trenutku trebali biti upućeni na izdržavanje zatvorskih kazni ne pozivaju. 

- Pokušavamo sačuvati kompletnu oblast pravosuđa od zaraze. Ne znamo je li netko kliconoša i sl... A dosad ni u pravosudnim organima ni u kaznenopopravnim institucijama nemamo zaraženih. Nadam se da će tako i ostati – ističe Kunosić.

Odgađanje pozivanja na služenje zatvorskih kazni trajat će sve dok je na snazi stanje nesreće, odnosno izvanredno stanje u BiH.

- Je li to prihvatilo Federalno ministarstvo i Vlada u cijelosti, to ne znam. RS jeste, i jako je dobro to razradila. Slično je i kada je u pitanju državna razina - kaže Kunosić.

Ako bi se virus pojavio u kaznenopopravnim institucijama, interventnim propisima predviđena je mogućnost da se donose odluke poput onih hoće li će se eventualno zaražena osoba premještati u drugu ustanovu ili će se, naprimjer, ako je izdržavanje kazne pri kraju, osuđenik puštati pod nekim drugim mjerama.

- Nasreću, zasad nema potrebe za primjenom tog propisa – kaže Kunosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?