Znanstveni skup

Predložena gradnja pješačkog mosta između gradova Županje i Orašja

21.08.2017.
u 10:00

Saborski zastupnik Ivica Mišić iz Vinkovaca pokrenuo je građansku inicijativu za organizaciju međunarodnog stručno-znanstvenog skupa u Županji, koja, uz ostalo, predviđa gradnju pješačkog mosta koji bi i na taj način povezao Orašje sa Županjom. Ako se inicijativu prihvati, znanstveni skup bi se trebao održati 14. listopada pod nazivom “Perspektive razvoja županjske (HR) i oraške (BiH) Posavine”.

Biciklom u Europu

Prijedlog inicijative s detaljnim opisom projekta proslijeđen je Vladi RH, ministrici Gabrijeli Žalac, vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću, gradonačelniku Županje i saborskom zastupniku Davoru Miličeviću, Središnjem uredu za Hrvate izvan RH, Razvojnoj agenciji “Vjeverica”, županjskoj Gimnaziji, Hrvatskim studijima Zagreb, Vladi Posavske županije i Općini Orašje te Hrvatskom svjetskom kongresu. Tjedan dana prije skupa predviđeno je održavanje radionica u Županji i Orašju. U tijeku su dogovori oko održavanja skupova u Bosanskoj Posavini.

Na samom skupu, prema pokrenutoj inicijativi, renomirani stručnjaci prezentirali bi pet tema - “Financijska sredstva ministarstava i fondova EU raspoloživa Slavoniji i Posavini”, “Demografski problemi i rješenja”, “Eksploatacija termalnih voda u Posavini” te “Usklađenost programa visokoškolskih ustanova i ustanova za obrazovanje odraslih s tržištem rada u Posavini”. Predviđena je i prezentacija idejnoga prijedloga Ivice Mišića za gradnju pješačkog mosta između Županje i Orašja, koji bi bio financiran iz fondova prekogranične suradnje EU. Planirano je da uvodno stručno predavanje na skupu održi ministrica Gabrijela Žalac te izlaganje uspješnog poduzetnika iz Slavonije o problemima i potrebnim rješenjima za napredak u poduzetništvu.

Zainteresirana javnost

Obavljeni su uvodni razgovori s eminentnim stručnjacima i znanstvenicima iz Zagreba, Orašja i Županje koji su pokazali zanimanje za sudjelovanje na skupu, za koji bi pripremili stručna izlaganja, ne samo na najavljene već i aktualne ekonomske teme. Za pokrovitelja skupa predložen je grad Županja na čelu s gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Davorom Miličevićem, za organizaciju gradska Razvojna agencija “Vjeverica”, za izvršnu direktoricu skupa predložena je mr. sc. Ana Cvitković-Komesarović, istaknuo je u priopćenju za javnost predsjednik građanske inicijative saborski zastupnik Ivica Mišić.

Sudeći po dosadašnjim reakcijama građana, ali i aktivnostima oko te građanske inicijative saborskoga zastupnike Ivice Mišića iz Vinkovaca, uzburkana je stručna i javnost s desne i lijeve obale rijeke Save, ovaj projekt mogao bi biti realiziran.

Projekt bi, prema njihovu prijedlogu, bio financiran iz fondova prekogranične suradnje Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?