Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Predložen nastavak kršenja Ustava BiH u apelaciji Borjane Krišto

27. svibnja 2018. u 08:00 2 komentara 1716 prikaza
Foto: Bljesak.info

Voditelj pravnog odjela Ureda visokog predstavnika Edouard d’Aoust dostavio je Ustavnome sudu BiH u svojstvu prijatelja suda podnesak na apelaciju koju je Borjana Krišto podnijela kao predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tražeći osporavanje odredaba Ustava Federacije BiH i njegovo usklađivanje s Ustavom BiH, piše Večernji list BiH.

‘Vitalni interes’ županija

Identičnu odredbu Ustavni sud već je izbrisao u Izbornom zakonu, a hrvatski političari su nakon toga zatražili da se briše rečenica po kojoj se iz svake županije bira makar po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak u Dom naroda ako je takav izabran u tamošnje skupštine. 


Mora se priznati, D’Aoust je ostao dosljedan svojem ranijem stavu, a koji je u presudi po apelaciji Bože Ljubića već osporio i naložio njegovo brisanje Ustavni sud BiH. Tada je također tražio zadržavanje odredbi u Izbornom zakonu. 

Kakav je bio podnesak šefa pravnog odjela, najbolje govori odluka Ustavnog suda BiH. U istom tonu napisao je i novi podnesak Ustavnom sudu BiH. 
- Odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u nekoj županiji da imaju pravo na ‘vitalni nacionalni interes’ zaštićen u toj županiji, čak i kada je samo jedan od njihovih izaslanika izabran u skupštini. Odluka da takav izaslanik nema pravo zastupati konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda Parlamenta FBiH utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes konstitutivnih naroda na županijskoj razini - piše u odgovoru OHR-a. Time se zanemaruje i prihvaćeni dio iz apelacije kako upravo ta odredba o biranju po jednog izaslanika omogućava da, primjerice, Bosansko-podrinjska županija bira jednoga Hrvata u Dom naroda, iako u njoj žive 24 Hrvata, jednako kao i Posavska županija s 36.000 Hrvata. Razlika u vrijednosti glasa je čak 1600 puta. Po D’Aoustu, smisao je da izabrani izaslanici štite vitalni interes županija, a ne narodnih kolektiva, što je zapravo besmisleno.

Omogućuje preglasavanje

Ustavni sud BiH je ranije ustvrdio kako su odredbe Izbornog zakona, a istom analogijom i odredbe Ustava Federacije BiH, u suprotnosti s Ustavom BiH te je ocijenio kako su konstitutivni narodi i njihovo legitimno zastupanje natkrovljujuće načelo ustava zemlje. D’Aoust, navodeći sva stajališta koja zastupaju bošnjačke stranke iz Sarajeva, dodaje kako bi se u procesu izbora izaslanika i dalje trebao koristiti popis iz 1991. godine sve dok se u potpunosti ne provede Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma. To u praksi znači krivotvorenje izbornih rezultata, odnosno razmjernosti glasovanja, jer bi se ponovno u praksi jedino omogućilo brojnijim Bošnjacima da Hrvatima, ali i Srbima te ostalima, nameću izaslanike, dok to nigdje ne bi bio slučaj s Bošnjacima. Možda je najdrastičniji primjer prijedloga da se u Sarajevu i dalje biraju trojica Bošnjaka i čak pet Srba kao izaslanici u Dom naroda, unatoč činjenici da ih je 120.000 napustilo ovaj grad. •

  • vitezovi:

    Gospon Brodarevac...ni Izetbegoviča nije podržao niti jedan Hrvat pa perdstavlja bih.Da kojim slučajem Hrvati biraju muslimanima predstavnika naroda,da preglasavaju muslimane,da im u dom naroda biraju lažne muslimane..onda bi svirao drugu pjesmu. Vi birate Hrvatima ne jednom več par puta predsjednika ... prikaži još! iz reda Hrvatskog naroda...a ne građana.Vi birate Hrvatima u dom naroda tamo gdje ste većina lažne hrvate....a ne građane.Tako su i Srbi počeli 90"..talasajuči o srbima kao o večini...o ugroženim Srbima itd..završilo je ratom.Radite identične stvari ko i oni.Ako ste več demokrate..onda hajde da vratimo sve promjene ustava koje su išle na štetu Hrvata i problem rješen.Niti jedna promjena nije bila uperena protiv muslimana...BiH nikad nije bila građanaska ...pa ni u zasjedanju AVNOJA o kojem vi ispredate bajke ,ne piše da je zemlja gražana..nego i Srbska i Hrvatska i Muslimanska...pa tek onda građanska....i Mi Hrvati bi bili za građansku bih da smo večina,onda bi bilo kadija te tuži kadija te sudi.Ohladite malo,mislite da če bilo ko pristati da ga neko non stop handri i priča o građansko-muslimansko uređenoj bih.I ne zaboravite ovo se zove FEDERACIJA BIH..FEDERACIJA BOŠNJAKA I HRVATA...pametnom dosta

  • brodarevac:

    Koliki je omjer jednog Bošnjaka u odnosu na jednog hrvata u domu naroda, tu vas matematika ne interesuje htjeli bi ste da vladate sa domom naroda. Ne tražite zaštitu nacionalnih manjina već vladavinu manjine nad većinom. Čovića nije podrzavalo bar ... prikaži još! 85% gradjana ove države a on ih je predstavljao u svijetu. To nigdje nema.