Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Predizborna kampanja potpuno zaustavlja put prema EU

24. ožujka 2018. u 13:00 0 komentara 239 prikaza

Bosna i Hercegovina je potpuno utonula u predizbornu kampanju. Iako je do planiranoga održavanja izbora ostalo više od šest mjeseci, a nitko ne zna po kojem zakonu će se provoditi njihovi rezultati, sve političke aktivnosti u zemlji podređene su izborima, piše Večernji list BiH. 

Pojedine stranke su već izišle s imenima kandidata za određene pozicije, koalicijski pregovori uvelike traju, a naziru se i epilozi previranja u pojedinim strankama. U dva dana su formirane dvije nove stranke, Pokret demokratske akcije te Narod i pravda, čime je raskol u SDA, bar za sada, završen. SDA je kao odgovor na to organizirao veliku stranačku konvenciju i najavio proces odabira kandidata za pojedinačne dužnosti i kandidacijske liste za opće izbore.

Stranke i procesi

Slični procesi pokrenuti su i u ostalim strankama, a gotovo da više nitko i ne priča o provedbi reformi, funkcioniranju institucija vlasti na svim razinama i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Međunarodni dužnosnici uporno ponavljaju kako su stranke i političari u BiH prerano ušli u predizbornu kampanju. Sada je jasno da se taj proces ne može zaustaviti i da će kampanja iz dana u dan biti sve žešća, a samim tim i izgledi za bilo kakav unutarnji politički dogovor bivat će sve manje.

Vrlo je vjerojatno da na europskom putu BiH do kraja godine neće napraviti ni jedan ozbiljniji iskorak. Čak i ako iz Bruxellesa stignu dodatna pitanja iz upitnika, nerealno je očekivati da se njima bilo tko u strukturama vlasti BiH bavi u predizbornom vremenu. Rezultati zasjedanja tijela izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama sve su tanji, a podatak da se na dnevnom redu državnog i entitetskih parlamenata mjesecima nije našao ni jedan zakonski ili drugi dokument bitan za nastavak europskih i NATO integracija, dovoljno govori sam za sebe.

Izgubljena godina

Dapače, lako bi se moglo dogoditi da prijepori i uzajamne optužbe oko zastoja na europskom putu postanu važna tema predizborne kampanje.

Uzajamne optužbe o odgovornosti za zastoj na europskom putu sigurno neće pomoći da se taj proces otkoči ili ubrza. Još su manji izgledi da se ostvari bilo kakav napredak na putu prema članstvu u NATO-u. Srpske stranke danas odbijaju bilo kakav razgovor o toj temi, a ni unutar Federacije, posebno u Sarajevu, to odavno nije jedna od važnijih tema.

U pogledu europskog i NATO puta ovo će vjerojatno biti potpuno izgubljena godina za Bosnu i Hercegovinu, a upitno je koliko će i u postizbornom razdoblju EU biti u fokusu bh. stranaka. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.