sarajevo

Predavanje o opasnosti od mina za djecu predškolskog uzrasta u Sarajevu

13.06.2017.
u 16:01

U utorak, 13. lipnja 2017. g., tim iz EUFOR-a i Oružanih snaga BiH održao je predavanje o opasnosti od mina grupi djece, starosti između četiri i pet godina, u vrtiću “Višnjik” u Sarajevu. Cilj predavanja o opasnosti od mina je smanjiti opasnost koju mine i neeksplodirana ubojita sredstva predstavljaju za ljude i okoliš, kao i učiniti BiH sigurnijim mjestom za život.

EUFOR širom cijele zemlje organizira predavanja o opasnosti od mina ugroženim grupama stanovništva, kao što su poljoprivrednici, radnici u šumarijama i, osobito, djeca svih uzrasta, s ciljem podizanja svijesti o ovoj opasnosti i promoviranja sigurnog postupanja. Trenutačno 123 instruktora za upozoravanje o opasnosti od mina (54 iz EUFOR-a i 74 iz OS BiH) učestvuju u zajedničkome projektu EUFOR-a i OS BiH pod nazivom “Saznajte više o minama” u okviru kojeg drže predavanja o opasnosti od mina u ugrožnim zajednicama širom BiH. Predavanja u školama i vrtićima održavaju se na zabavan i interaktivan način, istovremeno vodeći računa da se ova važna poruka prenese.

Elvira Baručija, profesorica predškolskog odgoja u vrtiću “Višnjik” izjavila je: “Predavanja o opasnosti od mina su veoma značajna za djecu predškolskog uzrasta, jer djeca u tom uzrastu nikada nisu vidjela minu, te samim tim ne znaju kako one izgledaju. Kroz prezentaciju oni će se upoznati prvo sa izgledom mina, te kako su one opasne po život”. Zatim je pojasnila: “Kroz ovo djeca će usvojiti pravilan način reagiranja u tim opasnim situacijama, naučit će kako se mine ne smiju dirati, kako je veoma važno upozoriti odraslu osobu o viđenoj mini, te koji broj trebaju nazvati u takvoj situaciji.”

Predavanjima o opasnosti od mina djeci se prenose znanja o mogućnoj opasnosti i najboljemu načinu da se ona izbjegne. Predavanja drže pripadnici LOT timova i Koordinacijske ćelije za informacije o minama EUFOR-a. Ovu obuku reguliraju u nadgledaju bh. vlasti sukladno međunarodnim standardima. Svaki LOT tim dobija obrazovni “paket”, kako bi mogli ići u škole, na radna mjesta i u domove i održati predavanja onima kojima su potrebita. Pripadnici LOT timova drže predavanja o opasnosti od mina zajedno sa pripadnicma OS BiH s ciljem poboljšavanja njihove sposobnosti za samostalno izvršavanje zadaća, što je dio mandata EUFOR-a za osposobljavanja i obuku.

Poručnica Eva Pilsakova iz Oružanih snaga Slovačke, dozapovjednica LOT tima u Sarajevu, izjavila je: “Suradnja sa zajednicom, osobito kada se radi o važnim pitanjima kao što je upozoravanje na opasnost od mina, je nešto u čemu su LOT timovi jako dobri. Divno je vidjeti toliko djece, tako animirane, kako stječu vještine koje bi im mogle spasiti život.”

Tijekom 2016. g., EUFOR je organizirao predavanja o opasnosti od mina za 20.611 djece i drugih osoba u ugroženim područjima. Prema skromnijim procjenama, oko 1417 zajednica u BiH ugroženo je minama, a 1.141,1 km2 površina širom zemlje još uvijek se smatra potencijalno opasnim.

Džejna Skopljak, voditeljica aktivnosti na upozoravanju o opasnosti od mina, izjavila je: “Kada se izvodi na učinkovit način, upozoravanje o opasnosti od mina može ojačati zajednicu, smanjiti opasnost od pogibije ili ozljeda uzrokovanih minama i biti od pomoći u aktivnostima na čišćenju mina.” Zatim je dodala: “Samo pogledajte sa koliko žara ova djeca učestvuju u predavanju i praktičnim aktivnostima. Nadajmo se da će oni zadržati razumijevanje i svijest o opasnosti od mina tijekom cijeloga života, kako bi se spriječile ozljede ili nešto gore.”

EUFOR u cijelosti podržava deminersku bojnu Oružanih snaga BiH, kroz nadgledanje, savjetovanje i pružanje pomoći u njihovim operacijama humanitarnog razminiranja, a sve s ciljem poboljšavanja njihove operativne i logističke učinkovitosti.

U Operaciji “Althea” EUFOR-a, trenutačno služe vojnici iz 14 zemalja članica EU i 5 partnerskih zemalja. Mi blisko surađujemo sa Ministarstvom obrane, provodeći aktivnosti na osposobljavanju i obuci širom zemlje, kako bismo promovirali ozračje u kojem se mirovni proces može nastaviti. Cilj je postići da OS BiH mogu samostalno djelovati, bez potrebe za međunarodnom potporom. EUFOR je potpuno posvećen pružanju potpore BiH “na njenome putu ka europskoj budućnosti” i još uvijek je ključni čimbenik za uspostavljanje i održavanje sigurnog i stabilnog ozračja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?