čeka 2,114.405 predmeta

Pred sudovima u BiH i predmeti stari četvrt stoljeća

presuda
ilustracija
26.08.2017.
u 17:00

Sudovi u Bosni i Hercegovini su u ovu godinu ušli s 337.480 neriješenih predmeta, i to ne uključujući tzv. komunalne predmete. Među njima se nalaze i predmeti koji su inicirani čak prije 25 godina. Ovo se, između ostalog, navodi u Informaciji o stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu koju će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrati na zasjedanju 14. lipnja kao jedinu točku dnevnog reda.

Velik broj predmeta

Glavni razlozi, identificirani od sudova, za postojanje velikog broja neriješenih predmeta su nedovoljan broj nositelja pravosudnih funkcija i administrativnog osoblja, velik priliv novih predmeta, zaostaci iz ranijih godina, česta odsustva sudaca zbog bolovanja te nedostupnost stranaka, česta odlaganja ročišta, nedovoljna angažiranost rada sudaca na starim predmetima…

Najveći broj neriješenih predmeta, ipak, nije stariji od dvije godine. Struktura neriješenih predmeta je takva da dominiraju parnični i njih je 113.916, potom dolaze gospodarski, upravni, prekršajni, izvan parnični i zemljišno-knjižni i njih je 109.222 .

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?