Pretilost kod djece

Pravilnik nije riješio problem, djeca brzu hranu kupuju kraj škole

15.10.2017.
u 21:12

Iako se pravilnik o prehrani u školama već počeo primjenjivati u većini osnovnih i srednjih škola Sarajevske županije, problem konzumiranja nezdrave hrane kod učenika ipak nije riješen.

Ravnatelj Gimnazije “Obala” Benjamin Hedžić smatra kako se učenici i dalje nezdravo hrane, preferirajući bijeli kruh, gazirane sokove, brzu hranu te da je, iako je pravilnik o prehrani djece u školama stupio na snagu, za stvarne rezultate potrebno vrijeme. Ključna promjena svijesti kod učenika postiže se pedagoškim pristupom i argumentiranim raspravama koje su bitne za srednjoškolce kako bi shvatili što je zdravo, a što ne.

- Provedba pravilnika sigurno će ići brzo, ali ne možete nikome zabraniti u školu donijeti Snickers ili drugu čokoladu jer ih učenici mogu kupiti 200 m od škole i zato treba raditi na podizanju svijesti kod učenika, da znaju kako to nije zdravo - rekao je Hedžić za Klix.ba. Kaže kako su u toj gimnaziji još krajem prošle školske godine, kada je najavljen novi pravilnik, uklonili automate sa slatkišima i gaziranim pićima, a što se tiče učenika, kaže kako nije primijetio neke velike reakcije. Zasad ih to ne pogađa puno jer u blizini škole mogu nabaviti sve što ne mogu unutar nje. Ne umanjujući njegov značaj za srednje škole, smatra kako će pravilnik svoj puni smisao i svrhu postići u osnovnim školama i predškolskim ustanovama jer je tada mnogo lakše formirati zdrave navike kod djece i jer ne mogu izlaziti izvan škola kako bi negdje drugdje kupovali nezdrave grickalice, sokove, čokolade, brzu hranu i slično.

- Postoji razlika između osnovnih i srednjih škola. U srednjim školama imate samostalnu djecu, adolescente kojima ne možete zabraniti izići iz škole. Srednjoškolci su već formirane ličnosti, tako da je kod njih važniji rad argumentima i pedagoškim pristupom da netko odluči hoće li konzumirati duhan, alkohol ili nezdravu hranu. Tako da vjerujem kako je ovaj pravilnik najvažniji za osnovno i predškolsko obrazovanje, ali i srednjoškolsko u onoj mjeri u kojoj može poslužiti - objašnjava Benjamin Hedžić •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?