položaj tijela je važan

Prava poza pomoći će: Evo kako spavati kad vas boli glava, leđa, stomak...

Dreamstime
08.02.2020.
u 09:45

Bole vas leđa ili muče sinusi? Evo kako biste onda trebali spavati, jer položaj tijela treba prilagoditi zdravstvenim problemima. Tako ćete ubrzati oporavak tijela kroz potreban odmor

Svaki četvrti čovjek u prosjeku ne spava dovoljno, a svaki deseti ima neki oblik poremećaja sna i pati od kronične nesanice, pokazalo je nedavno istraživanje. Manjak sna rezultira duljom pospanosti nakon buđenja, a uzrokuje tjeskobu i depresiju te udvostručuje rizik od srčanog udara i dijabetesa, upozoravaju liječnici.

Svaka od poza za spavanje ima svoje prednosti i mane, a dok neke omogućuju bolji san, druge potenciraju hrkanje. Općenito, položaj spavanja može pomoći i u olakšavanju određenih zdravstvenih boljki, a stručnjaci su napravili vodič kojim vam može pomoći u tome, piše 24sata.hr. 

Glavobolja
Kod glavobolje je najbolje leći ravno, ispruženih nogu i ruku uz tijelo. Jastuk trebate smjestiti čvrsto oko glave kako se glava ne bi okretala u snu.

PMS
Lezite na leđa i postavite jastuk ispod koljena kako biste povisili noge, no kralježnica bi trebala ravna.

Prehlada
Kod prehlade je nos najčešće začepljen, a prisutni su i problemi sa sinusima, zbog čega je važno da glavu postavite u povišen položaj s obzirom na ostatak tijela. Lezite na leđa i ispod glave stavite ili jedan deblji ili dva tanja jastuka.

Bol u trbuhu
Bilo da je bol menstrualna ili potječe od probavnih problema, umanjiti je možete položajem spavanja u kojem ležite na boku - na lijevoj strani. Između koljena smjestite jastuk.

Bol u leđima
Lezite na leđa i ispod koljena stavite jastuk, a ispod donjeg dijela leđa postavite smotani ručnik u obliku valjka. 

Povišen krvni tlak
Lezite na trbuh tako da vam je lice okrenuto prema jastuku, na lijevu ili desnu stranu lica - koja god vam više odgovara. Ostatak tijela ispružite.

Bol u vratu
Lezite na leđa ispruženi te između jastuka i vrata postavite zamotani ručnik. 

Bol u ramenima
Lezite bočno na onu stranu koja vas ne boli te savijte koljena između kojih ste postavili jastuk, a drugi jastuk pritisnite na prsa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?