provesti reformu svih studija

Prati se tržište rada, u ovoj godini pokrenuli 5 novih smjerova

07.12.2018.
u 13:14

“Razvijamo nove studijske smjerove sukladno potrebama tržišta rada”, rekla je prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru (SUM) prof. dr. sc. Sanja Bijakšić u povodu pokretanja novih studijskih smjerova na SUM-u u ovoj akademskoj godini. Novo vodstvo SUM-a hvata se u koštac s potrebama i stanjem na tržištu rada te nastoji provesti reformu svih studija, što je iniciralo i pokretanjem novih pet smjerova na trima ustrojbenim jedinicama. Radi se o integriranom studiju medicine na engleskom jeziku, zootehnici, vinogradarstvu i vinarstvu te grafičkom dizajnu.

Studiji na engleskom

- Želimo biti dio međunarodnog akademskog prostora i radimo na jačanju internacionalizacije Sveučilišta u Mostaru. Ona se odvija kroz više smjerova, a jedan je od njih i povećanje mobilnosti, s tim da nam je cilj povećanje dolazne mobilnosti studenata. Takvo nešto možemo postići samo kroz uvođenje studija na nekom od stranih jezika - izjavila je prorektorica Bijakšić dodavši kako je upravo zbog toga Medicinski fakultet pokrenuo integrirani studij medicine na engleskom jeziku.

Prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta Katarina Vukojević izjavila je kako su ovakvi studijski programi nužni ustanovama koje žele povećati svoju međunarodnu vidljivost.

Dodala je kako je u prvoj generaciji novi studij upisalo 15 studenata, a najviše ih je iz RH, zatim iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Češke. - Osoblje Medicinskog fakulteta s oduševljenjem je dočekalo pokretanje studija na engleskom jeziku jer smo već nekoliko godina stvarali preduvjete za ovakav projekt. Studijski program doveo je i do zapošljavanja novog kadra na Fakultetu te podizanja razine svijesti o važnosti internacionalizacije, međunarodne vidljivosti i komunikacije na engleskom jeziku - dodala je Vukojević. Jedina akademija Sveučilišta u Mostaru, Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, od ove godine uvodi bolonjski sustav studiranja (3+2), dok se do sada izvodio integrirani studij (4+1). Osim novog sustava, Akademija je, osim postojećih studija kiparstva i grafike, prvi put uvela i grafički dizajn. - Vrijedi istaknuti uvođenje novog studija grafičkoga dizajna, što će značajno unaprijediti istraživački i umjetnički rad studenata i nastavnika. Ovaj studij pokrenut je u suradnji sa Sveučilištem “Sjever” iz Varaždina - rekao je dekan Akademije likovnih umjetnosti SUM-a Stjepan Skoko. Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet pokrenuo je tri diplomska studija: vinogradarstvo i vinarstvo, fitomedicinu i zootehniku.

Novosti i planovi

- Dugo godina imamo iste smjerove na našem fakultetu, stoga su studenti izrazili želju za osvježenjem i inovacijom u studijskim programima. Zato smo u posljednje dvije godine radili na uvođenju triju novih programa koje smo u ovoj akademskoj godini uspjeli i realizirati. Iako u posljednje vrijeme imamo problem s padom broja studenata, ove ih se godine nekoliko i upisalo na novi studij zootehnike - navela je prodekanica za nastavu ATPF-a Anita Ivanković.

U sljedećoj akademskoj godini Filozofski fakultet također planira početi s obrazovanjem na stranom jeziku. Radi se o pokretanju studija politologije na engleskom jeziku koji je dogovoren u suradnji sa Sveučilištem iz Banske Bistrice, a financirat će ga Vlada Republike Slovačke.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije