Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt

Poziv na dogovor, spriječiti izbornu diskriminaciju konstitutivnih naroda

09.06.2022.
u 14:18

Visoki predstavnik najavio je sljedećeg tjedna sastanak hrvatskih i bošnjačkih političara kako bi se pokušali riješiti izborni prijepori, spriječilo izbijanje krize i blokada Federacije BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je jučer političke predstavnike Hrvata i Bošnjaka da uz posredovanje EU-a postignu dogovor o izbornim prijeporima kako bi se spriječila kriza i osiguralo nediskriminiranje konstitutivnih naroda. Nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH koje mu je dalo potporu za korištenje širokih bonnskih ovlasti kojim je nametnuo odluku o financiranju izbora, njemački dužnosnik je istaknuo kako je kasno za izborne reforme, ali se po njegovu tumačenju može napraviti iskorak oko provedbe izbornih rezultata.

Izbalansirano rješenje

- Radovali bismo se još uvijek da se stranke dogovore i nađu dobar kompromis. Nediskriminiranje svih konstitutivnih naroda, ali i ostalih vrlo je važno. Želim sve ohrabriti da se vezano uz točke o kojima se u Neumu i Sarajevu razgovaralo, a koje su se možda mogle i regulirati, još jednom vrate tom dijelu posla. Drago nam je da je EU, a posebice predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pokrenuo inicijativu. Ovo je poruka za sve konstitutivne narode kako moramo imati izbalansirano rješenje, osobito za razdoblje nakon izbora, a mora i vrlo brzo naći jedno takvo rješenje oko blokada, nepovjerenja i međusobnog nerazumijevanja - rekao je Schmidt. Dodao je da bi se razgovori koje je predsjednik Europskog vijeća nedavno imao u Sarajevu s vodećim dužnosnicima Hrvata i Bošnjaka, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem mogli voditi na tragu ranijih razgovora o izbornoj reformi. Uz posredovanje dužnosnika EU-a i SAD-a upravo su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka mjesecima vodili razgovore o izbornoj reformi, no na kraju nisu mogli postići dogovor kako bi proveli presudu Ustavnoga suda BiH kojom se inzistira na prestanku prakse nametanja političkih predstavnika konstitutivnim narodima te presuda Europskog suda za ljudska prava o otklanjanju diskriminacije prema manjinama da se mogu kandidirati na najviše pozicije u državi. Schmidt je istaknuo važnom ulogu hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića. - Za ove diskusije važni su hrvatski glasovi. Premijer Plenković se vrlo intenzivno angažirao u vezi s tim pitanjem. Spomenuli ste presudu Ljubić, Sejdić-Finci, imamo pitanje nediskriminiranja konstitutivnih naroda. Mijenjati Izborni zakon dok traju izbori jer smo praktički već krenuli u izbore, ne treba. Ali bi svakako trebalo razgovarati što se konkretno može uraditi. Želim skrenuti pozornost na to da me je međunarodna zajednica još jednom zamolila da se to realizira i da će podržavati moje odluke, ali one uvijek mogu biti samo krajnje sredstvo. Nadam se da će sljedećeg tjedna u Bruxellesu ta pitanja igrati određenu ulogu. Dakle, moramo riješiti blokadu u Federaciji BiH. To se ne može tako nastaviti dalje. Provedba će biti vrlo komplicirana - dodao je. Njemački političar na čelu međunarodne uprave pojasnio je da je morao intervenirati i nametnuti financiranje jesenskih izbora jer nije bio osiguran dovoljan iznos novca za održavanje. Oko toga je dobio jednoglasnu potporu međunarodne zajednice, dodao je. Vijeće za provedbu mira (PIC) koje je sačinjeno od predstavnika najutjecajnijih zapadnih zemalja, Rusije i Turske, i koje nadzire rad Ureda visokog predstavnika u BiH, nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu podržalo je Schmidtovu odluku.

Upozorenje HNS-u

- Dopustite da kažem da sam iznenađen, ovakvo što još nisam doživio da se raspravlja hoće li se uopće održati izbori. Izbori su pravo građanki i građana. Zbog toga je od siječnja međunarodna zajednica pisala pisma Vijeću ministara uz molbu da se konačno pobrinu za sredstva za financiranje izbora, to je sve trajalo tako dugo - rekao je Schmidt. U komunikeu su iz Vijeća za provedbu mira poručili strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora BiH da "nepostizanje dogovora o izbornim reformama prije izbora ni na koji način ne opravdava ponovljene pozive političkih stranaka pod okriljem Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH". Iz HNS-a BiH jučer su pak osudili nametanje odluke o financiranju izbora navodeći kako tim potezom OHR negira institucije BiH, udaljava je od EU-a i približava protektoratu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije