Požar na Biokovu i dalje se širi, gase ga i kanaderi

01.09.2017.
u 18:21

Požar koji već dvanaesti dan uništava dio šume crnog bora, bukve, jele i niskog raslinja u Parku prirode Biokovo i danas se širi, gori na teško pristupačnom terenu sjeverozapadno od vrha Sveti Ilija (1642 m) prema sjevernoj strani planine, no za sada vatra ne ugrožava stambene objekte, doznaje Hina od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Požar na Biokovu gase i dva kanadera protupožarnih snaga HRZ-a i PZO-a. Ovo je deseti dan zaredom kako zračne snage HRZ-a i PZO-a sudjeluju u gašenju požara na Biokovu, a na požarište je izbačeno ukupno oko 500 vodenih bombi te je ostvareno oko 130 sati naleta. Uz gašenje požara letačke posade su s helikopterima Mi-8 MTV prevozile i vatrogasce i spremnike vode do požarišta, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Prema informaciji županijskog vatrogasnog zapovjednika Glavine koji vodi akciju gašenja, za sada je nemoguće procijeniti ukupnu opožarenu površinu u Parku prirode Biokovo.

Kako procjenjuje, samo kiša može ugasiti požar ovakvih razmjera na planinskom terenu Biokova. Napominje da će vatrogasci pred noć krenuti prema Makarskoj, a na Biokovu će ostati izvidnica s kojom će cijele noći biti u kontaktu.

Vatra s biokovskog vrha Borovik i Osičine, unatoč naporima gasitelja i zračnim snagama, sinoć se spustila nisko na primorsku stranu planine pa su u mjestu Bast vatrogasci cijele noći bili pripravni zaustaviti širenje prema mjestu i dalje prema moru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?