Štetni proizvodi

Povučene dječje igračke i svjetiljke opasne za zdravlje građana

25.05.2017.
u 09:30

Prijenosne električne svjetiljke koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara te dječje lutke, čije je podrijetlo uglavnom iz Kine, samo su neki od nesigurnih proizvoda koji su nedavno povučeni s bh. tržišta, piše Večernji list BiH.

Nesigurni proizvodi

Propisi prilikom uvoza u BiH nerijetko se krše, a najviše štete trpe potrošači, odnosno građani koji zbog nepoznavanja kvalitete proizvoda često opasnosti izlažu i svoje zdravlje. Dječje igračke koje su povučene s bh. tržišta predstavljaju kemijski rizik jer u svom sastavu sadrže tvari koje nisu u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. Igračke koje su povučene s tržišta su “Pony 2/1” i konjić pony “Cutest pets”, dok je samo nekoliko dana ranije povučena lutka “Sunshine Angel”, “My Magic Horse”, pony set te lutka “Betty”.

Rizik od požara

Osim igračaka, povučene su i prijenosne svjetiljke koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara. U izvješću se navodi kako ti proizvodi nisu usklađeni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i s potrebnim normama. Neke od svjetiljki su proizvod F. Shunde O. I. Electrica AP. CO. LTD-a, dok ostatku svjetiljki koje su povučene s bh. tržišta proizvođač nije poznat. Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja i uništavanja navedenih proizvoda s tržišta. A potrošačima koji su kupili neke od tih proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti, navedeno je u izvješću Agencije za nadzor nad tržištem. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije