pripazite

Povremeno opijanje opasnije je za jetru od svakodnevnog umjerenog konzumiranja alkohola

alkohol
19.12.2023.
u 20:17

Opasnosti za jetru povećavaju se zbog nekoliko rizičnih faktora, no zaključak ostaje – previše alkohola odjednom “prigodno” štetnije je nego čaša dnevno

Ciroza jetre izazvana alkoholom često se smatra bolešću povezanom s kroničnom zlouporabom alkohola, ali nova istraživanja pokazuju da ova smrtonosna bolest jetre može biti potaknuta i rjeđim, no prekomjernim pijenjem prenosi Medical News Today.

Istraživači su rekli da ljudi koji prekomjerno piju, a imaju i genetsku strukturu koja ih izlaže većem riziku od ciroze uzrokovane alkoholom, mogu imati šest puta veći rizik od razvoja te bolesti u usporedbi sa onima koji piju unutar dnevnih granica i imaju nisku genetsku predispoziciju za cirozu, piše Ordinacija.hr

Istraživači su primijetili da je taj rizik čak i veći među onima koji su također imali dijagnozu dijabetesa tipa 2. Njihovi su nalazi detaljno opisani u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Važnije je kako pijete nego koliko

U slučajevima kada su prisutna sva tri rizična čimbenika – prekomjerno pijenje, genetska predispozicija i dijabetes tipa 2 – obrasci pijenja mogu igrati značajniju ulogu u razvoju ciroze od količine pijenja, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Londonu , Royal Free Hospital, Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta u Cambridgeu.

Oni koji su se prekomjerno opijali, kategorizirano kao da imaju 12 jedinica alkohola dnevno u nekom trenutku tijekom određenog tjedna, imali su tri puta veću vjerojatnost da će razviti cirozu povezanu s alkoholom.

Rizik za one s visokom genetskom predispozicijom bio je četiri puta veći, a rizik za one s dijabetesom tipa 2 dva puta veći.

Mnoga istraživanja koja istražuju odnos između bolesti jetre i alkohola fokusiraju se na količinu popijenog alkohola. Mi smo uzeli drugačiji pristup fokusirajući se na obrazac pijenja i otkrili da je to bolji pokazatelj rizika od bolesti jetre od same količine. Drugo ključno otkriće bilo je da što je više čimbenika rizika uključeno, to je veći rizik zbog interakcije tih čimbenika, rekla je Linda Ng Fat, prva autorica studije i viša znanstvena suradnica na Sveučilišnom koledžu u Londonu.

Opijanje stavlja pritisak na jetru

Pamela Healy, glavna izvršna direktorica British Liver Trusta, dodala je kako ispijanje puno pića odjednom ili brzo pijenje da biste se napili, može imati ozbiljne posljedice za zdravlje vaše jetre.

Opijanje stavlja ogroman pritisak na jetru, koja je odgovorna za metaboliziranje alkohola. Kad se alkohol konzumira u prekomjernim količinama, jetra nije u stanju pratiti proces detoksikacije, što dovodi do nakupljanja toksina i razvoja ciroze jetre tijekom vremena, rekao je Adam Zagha, osnivač Numa Recovery Centers i certificirani stručnjak mentalnog zdravlja i ovisnosti koji nije bio uključen u studiju.

Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizam (NIAAA) definira prekomjerno pijenje kao epizode u kojima je koncentracija alkohola u krvi na 0,08% ili više.

Shutterstock

Za muškarce to obično znači pet ili više pića unutar dva sata. Za žene se isti postotak obično postiže konzumiranjem četiri ili više pića u istom vremenskom razdoblju.

Istraživači su rekli da je bolest jetre među vodećim uzrocima prerane smrti na globalnoj razini, a procjenjuje se da 2% do 3% svjetske populacije ima cirozu ili bolest jetre.

Ključno je da osobe s obiteljskom poviješću bolesti jetre ili one s genetskom predispozicijom za alkoholizam budu svjesne povećanog rizika s kojim se suočavaju. Ovo znanje može osnažiti pojedince da donose informirane odluke o konzumaciji alkohola i traže pomoć prije nego što dođe do nepovratnog oštećenja jetre, rekao je Zagha.

Dr. Steven Bell, viši autor studije i viši znanstveni suradnik na Sveučilištu Cambridge, istaknuo je da su bolesti jetre, a posebno smrtni slučajevi povezani s alkoholom, porasli od početka pandemije COVID-19.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?