radikalnim islamisti

Povratnici sa sirijskog ratišta u Zenici?

islamisti
04.07.2016.
u 14:53

"Durmo je blizak s mnogim bivšim pripadnicima odreda `El mudžahedin`, koji propagiraju radikalne ideje i bave se sumnjivim poslovima", tvrdi sugovornik lista

Tridesetogodišnji Alen Durmo, koji je 2013. godine otišao na ratište u Siriji, nalazi se u Zenici i često s radikalnim islamistima boravi na Vlašiću, ali nikada nije došao pod lupu sigurnosnih službi, piše Glas Srpske. Pozivajući se na svoje izvore iz sigurnosnih struktura, list navodi da se Durmo iz Sirije bez problema vratio u BiH, ali da domaće sigurnosne službe nisu ni provjerile što je radio na sirijskom ratištu. 

Oni preciziraju da je Durmo u džihad u Siriju otišao 1. kolovoza 2013. godine sa suprugom Almom Nuhanović. Jedno vrijeme je živio u okolini Alepa, gdje je dobio kuću i okućnicu, a pretpostavlja se da se u BiH sa suprugom vratio prošle godine. 

"Prebivalište su prijavili u Zenici, a Durmo često boravi na Vlašiću gdje se često okupljaju vehabije. Bez problema je pronašao zaposlenje u sigurnosno osjetljivom IT sektoru", naveo je izvor Glasa Srpske. List piše da bi se Durmo trebao naći na udaru zakona jer je odlazak na strana ratišta krivično djelo koje propisuje dugogodišnju kaznu zatvora, kao i zbog propagandne aktivnosti promoviranja radikalnih stavova i internet stranica na društvenim mrežama poslije povratka u BiH. 

"Durmo je blizak s mnogim bivšim pripadnicima odreda `El mudžahedin`, koji propagiraju radikalne ideje i bave se sumnjivim poslovima", tvrdi sugovornik lista. Durmo je još prije sedam godina povezivan s međunarodnim terorizmom a o njemu nije bilo novih informacija sve do 2013. godine kada je otišao u Siriju s Mevludinom Ahmetspahićem, Sejdinom Omerdićem, Vernesom Vehabovićem, Amirom Kargićem, Adnanom Mujičićem i Edinom Mulalić. 

Kargić i Vehabović su poginuli u Siriji. U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nisu odgovorili na pitanje znaju li za povratak Durme sa sirijskog ratišta, ali su naveli da redovito prate sve što je u vezi s terorizmom, uključujući i odlazak državljana BiH na strana ratišta. 

Osim Durme, posljedice zbog odlaska u Siriju nije snosio ni Sirijac Abdulah Nakami, državljanin BiH iz Travnika, koji se prije nekoliko mjeseci vratio sa sirijskog ratišta, gdje je ranjen i kasnije operiran u jednoj javnoj medicinskoj ustanovi u Sarajevu. 

U KCUS-u je 2014. godine liječeno osam džihadista ranjenih u Siriji, dok je u bolnicama u Zenici i Travniku ležalo 11 ranjenih boraca povratnika s sirijskog ratišta, navodi list. 

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
19:12 04.07.2016.

Vratio se Durmo i trazi one iz Ahmica i sa Koricanckih stijena.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije