Tarevci

Povratnici oživjeli poljoprivredu i osigurali egzisteniciju za 300 obitelji

18.12.2017.
u 15:48

U mjestu Tarevci kod Modriče povratnici bošnjačke nacionalosti pokazali su na vlastitom primjeru kako se zajedništvom i realizacijom dobrih poslovnih ideja, povratak može učiniti održivim, a oživljena poljoprivredna proizvodnja pristojnim izvorom prihoda za veliki broj povratničkih obitelji ne samo ove modričke mjesne zajednice, nego i cijelog posavskog područja, piše Hrvatski Medijski Servis.

Sve je počelo još 2002. godine kada je osnovan Inkubator malog gospodarstva iz kojeg je 2004. godine na inicijativu nekoliko povratnika u Tarevce organizirana Zemljoradnička zadruga, kako bi se povratničkim poljoprivrednim domaćinstvima pomoglo da obnove svoja seoska gospodarstva putem sanacije i izgradnje neophodnih objekata, nabavke poljoprivredne mehanizacije, tovnih i muznih grla stoke, te putem edukacija o poljoprivrednoj proizvodnji.

U nastojanju da se osigura učinkovitije poslovanje, Zemljoradnička zadruga 2013. godine prerasta u Opću poljoprivrednu zadrugu “Tarevci”, s profesionalnim vodstvom i stručnim suradnicima iz područja poljoprivrede s poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva i Banja Luke.

Zadruga objedinila proizvođače zdrave hrane

Zadruga je objedinila proizvođače zdrave hrane s prostora općina Modriča, Vukosavlje, Šamac i Odžaci koji su većinom povratnici i educirala ih kako da svoje kapacitete usmjere na proizvodnju zdrave hrane, stavljajući na prvo mjesto proizvodnju sušenog voća, voćnih prerađevina i visokokvalitetnih proizvoda od mlijeka i sira.

“Do polovice iduće godine završit ćemo program restruktuiranja privatne poljoprivredne proizvodnje i na taj način će se proizvodnja žitarica svesti na minimum zbog nerentabilnosti, a povećati prozvodnja novih visokoprofitabilnih sorti voća i povrća”, kaže Smail Ibrahimpašić, predsjednik Skupštine OPZ “Tarevci”.

Izvoz u Nizozemsku

Po završetku radova na Agro biznis centru unutar zadruge, u pogon će se pustiti sušara kapaciteta pet tona, tako da će kooperanti s prostora Modriče i susjednih općina moći cjelokupnu prozvodnju šljive distribuirati zadruzi. Po završenom procesu sušenja, sve proizvedene količine će svoje mjesto naći na tržištu Nizozemske.

“Zahvaljujući tome broj kooperanata će biti povećan sa sadašnjih 140 na preko 300, a posao će, uz tri stalno zaposlena, dobiti i dva trenutno angažirana pripravnika koji dolaze iz povratničkih obitelji”, ističe Ibrahimpašić.

Nastojanja ovih vrijednih ljudi da sebi i svojim obiteljima osiguraju pristojnu egzistenciju nakon povratka na svoja ognjišta, prepoznalo je i Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske na čelu s ministrom Davorom Čordašom, koje je kroz osiguranje sredstava za realizaciju projekata održivog povratka u proteklih nekoliko godina za razvoj OPZ “Tarevci” izdvojilo oko 100.000 maraka.

Zahvalni ministru Čordašu

“Svi u zadruzi smo zahvalni ministru Čordašu što u kontinuitetu podržava rad i razvoj naše zadruge, smatrajući da je to od velikog značaja za održivi povratak nekoliko stotina kućanstava, ali i ukupnog razvoja ne samo Modriče nego i općina u okruženju”, kaže Ibrahimpašić.

Oni se nadaju da će se uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti u cilju razvoja ruralnih prostora, a na dobrobit cijele njihove povratničke zajednice u kojoj istu sudbinu dijele, Hrvati, Bošnjaci i Srbi, koji kroz suradnju radom u zadruzi pokazuju na najboljem primjeru kako je suživot itekako moguć na ovim prostorima.

Tarevačka Zadruga iz dana u dan pokazuje da se ustrajnošću i marljivim radom mogu ostvariti rezultati vrijedni pažnje, a tome u prilog ide i činjenica da se proizvodnja skoro svakodnevno proširuje, a kvalitetni proizvodi s posavskih voćnjaka i njiva pronalaze put ka vrlo zahtjevnom domaćem i inozemnom tržištu.

Ovo je jedan u nizu pozitivnih primjera stvaranja kvalitetnog puta ka održivom povratku i opstanku u ovom posavskom kraju, i stvara neophodne uvjete ekonomske stabilnosti za povratničku populaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?