Azil u zemljama Europske Unije

Povratnici odlaze masovno tražeći bolju egzistenciju

'sla...........03.12.2003. tovarnik pp tovarnik-ilegalno putovanje 14 rumunja, moldavaca i jednog kolumbijca zavrsilo kod granicne policije u tovarniku snimio gordan panic  ilegalci azilanti'
13.07.2014.
u 10:12

Iako znaju da će biti vraćeni, pojedinci rasprodaju i imovinu jer im se obećavaju sredstva nakon traženja azila

Nakon što je Njemački parlament nedavno proglasio BiH sigurnom zemljom, zahtjevi za azil će se od sada rješavati po skraćenoj proceduri, što drugim riječima znači da je traženje azila za građane iz BiH uzaludan posao.

Razlozi za donošenje takve odluke sadržani su u činjenici prema kojoj Njemačka ima troškove za svakog azilanta i do 700 eura mjesečno, a nakon što azil ne dobiju slijedi povratak u matičnu zemlju.   Samo od siječnja do ožujka ove godine bilo je 6682 zahtjeva za azil, među kojima je bio i određen broj građana iz BiH. U Bundestagu su istaknuli da je iz BiH najviše azilanata romske populacije.

Socijala glavni razlog

Azil u EU iz zapadnog Balkana obično traže osobe koje pokušavaju iskoristiti socijalnu pomoć i druge benefite koji im, u skladu s propisima zemlje u koju su došli, slijede dok čekaju da njihov zahtjev bude riješen.

U osnovi, vrlo malo je onih koji imaju osnovane razloge tražiti azil. Međutim, nije samo riječ o romskoj populaciji iz Bosne i Hercegovine koja traži azil.

Ostatak članka čitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?