ne žele napustiti dom

Povratnici kod Rogatice: Usprkos napadima, ostajemo ovdje

Foto: Anadolija
1/2
14.11.2017.
u 18:08

Nedžad Herceglija iz sela Bjelogorci kod Rogatice, čije su tri krave uginule nakon što su otrovane prošlog petka, usprkos svemu želi ostati u mjestu povratka i nastaviti živjeti od svog rada kako bi osigurao egzistenciju svojoj djeci.

Nedžad se sa suprugom Hajrom i četvero djece vratio u Rogaticu, ali je po povratku imao narušene odnose sa susjedima srpske nacionalnosti.

Prošlog petka u voćnjaku, nedaleko od kuće, njihove tri krave uginule su nakon što su konzumirale umjetno gnojivo. Herceglije vjeruju da se iza svega krije međunacionalna mržnja i susjeda koji je prije nekoliko godina kupio kuću u selu.

“Trovanje se dogodilo najvjerojatnije jer nas ne mogu istjerati odavde. To vidim kao nacionalizam”, izjavio je Herceglija, javlja Anadolija. 

Na pitanje je li bilo nagovještaja da će do toga doći, kazao je da je dan prije trovanja njegovo dijete snimilo prijetnje susjede koja je, kako je kazao, prizivala krave da ih otruje.

”Dijete je to snimilo na 20 metara jer nije smjelo prići joj. Tu noć je to odradila, ona ili njezin suprug. Tužiteljstvo će valjda poduzeti mjere i istražiti tko je i što je”, rekao je Herceglija.

Usprkos napada na imovinu koja mu znači život i opstanak, Nedžad ne planira napustiti svoj dom.

”Ostajem i moji korijeni ovdje ostaju - moja žena, djeca i unučad ako Bog da”, poručio je.

Njegova kćerka Neira (19) bila je ta koja je zatekla uginule krave kako leže na njihovom imanju nedaleko od kuće. U izjavi za AA je ispričala kako je po dolasku pored krava primijetila ureu, umjetno gnojivo, koje je uzrok uginuća.

”To nije naše gnojivo, već gnojivo koje su nam posuli. To je naša livada blizu njihove kuće. Prepala sam se, nisam znala što se događa”, ispričala je Neira.

Probleme sa susjedom i njezinom obitelji je imala od ranije a, kako je kazala, dobivala je prijetnje na putu do škole zbog čega je u ožujku ove godine napustila školovanje.

”Odozdo je šuma, a šuma nema svjedoka tako da nisam smjela i morala sam napustiti iz sigurnosnih razloga”, rekla je Neira i dodala:

”Radimo, borimo se. Gojimo svoje krave, ovce. Što god možemo, radimo da imamo, da mi se mogu brat i sestra školovali kada sam ja morala napustiti”.

Nedžadu i njegovoj obitelji ostala je jedna krava i dvoje teladi, a dva dana od trovanja od ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića dobio je dvije krave.

Obitelj Herceglija danas je posjetio i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić koji je poručio da ona zaslužuje veću pažnju koju će, obećao je, i dobiti.

“Ovo nije poruka suživota i tolerancije za koju želimo da bude poruka Rogatice i svakog drugog mjesta. U Rogatici smo od početka procesa povratka imali dobre uvjete, dobre međuljudske, međususjedske, međunacionalne odnose. Ovaj incident baca sjenu na te odnose. Nadamo se da je samo jedan i da se više nikada neće ponoviti”, rekao je Salkić.

Od Herceglija je čuo da problemi sa susjedima traju već nekoliko godina, te je poručio da bi se u rješavanje problema na neki način trebala uključiti i Općina Rogatica.

Pozvao je sve građane BiH i šire da podržavaju proces povratka i ljude koji žive u povratničkim mjestima i da svi zajedno osude "one koji pokušavaju narušavati međunacionalne i međuljudske odnose".

Salkić je prije posjeta obitelji Herceglija razgovarao s načelnikom Općine Rogatica Miloradom Jagodićem i komandirom Policijske stanice. Kako je kazao, načelnik Jagodić izražava punu podršku suživotu na tom prostoru, obitelji kojoj je nanijeta šteta, a koju je obećao posjetiti uskoro.

"Ohrabren sam njegovim stavom, pristupom i vjerujem da će to tako i biti. Razgovarali smo s načelnikom i o nekim ekonomskim temama. Vjerujemo da zapošljavanje i otvaranje perspektiva za ljude i na ovom prostoru može biti put ka tome da ljudi imaju bolje odnose", poručio je Salkić.

Incident u selu Bjelogorci osudili su brojni dužnosnici među kojima i ministrica za ljudska prava Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i njezin zamjenik Predrag Jović koji su naglasili kako je poražavajuća i za svaku osudu činjenica da se i nakon više od 20 godina od okončanja rata povratnici suočavaju s napadima, prijetnjama smrću te uništavanjem imovine, s čime se suočava povratnička obitelj Nedžada Herceglije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije