MUTACIJE OMIKRONA

Povratak korone? Epidemiolog objašnjava što nam donosi jesen i ima li razloga za brigu

koronavirus, covid
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
31.08.2023.
u 08:42

Riječ je i dalje o mutacijama omikron varijante virusa, a oboljeli u pravilu imaju blažu kliničku sliku, kaže epidemiolog prim.mr.sc. Miroslav Venus.

Unatoč proglašenju kraja epidemije u velikom broju država, ipak se naglašava kako je važno nastaviti pratiti epidemiološke podatke i provoditi preporučene radnje za smanjenje rizika od bolesti. Osim toga, nastavak cijepljenja i pružanje podrške onima koji pate od dugoročnih posljedica bolesti COVID-19 još će neko vrijeme biti prioritet, poručili su stručnjaci.

Što možemo očekivati s prvim danima rujna, početkom školske godine i općenito dolaskom jeseni, zapitali smo epidemiologa Miroslava Venusa.

- Moguće je da će s početkom školske godine broj zaraženih rasti. No, važno je istaknuti kako se ne događa ništa dramatično, riječ je i dalje o mutacijama omikron varijante virusa, a oboljeli u pravilu imaju blažu kliničku sliku – započinje prim.mr.sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, ujedno i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Komplikacije su, pak, moguće kod težih kroničnih bolesnika pa tako na oprezu trebaju biti, primjerice, dijabetičari.

Što se testiranja tiče, građane se uglavnom testira brzim antigenskim testovima, dok se na PCR testiranje uglavnom šalju pacijenti kojima predstoji operativni zahvat.

Cijepljene i dalje stoji kao preporuka, kaže naš sugovornik, osobito ako su u pitanju osobe sa zdravstvenim tegobama.

Što nam, pak, donosi jesen? - Teško je to prognozirati, s obzirom na to što smo dosad doživjeli. No, osobno ne očekujem ništa dramatično na jesen, jer virus i dalje ide prema mutacijama koje ne izazivaju težu kliničku sliku, a i naš se imunološki sustav već istrenirao, nama taj virus više nije novi. Naime, većina nas je ili preboljela bolest, ili se cijepila, ili i jedno i drugo. Nema razloga za strah, ali svakako trebamo i dalje biti oprezni – zaključuje prim.mr.sc. Miroslav Venus.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?