Upitan Zakon o prodaji stanova

Povrat svojih stanova još uvijek traži 212 vlasnika

stanovi
Pixsell
25.05.2017.
u 16:00

Federacija BiH već dulji niz godina pokušava izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo izvršiti presude Ustavnog suda BiH, Ustavnog suda FBiH i Europskog suda za ljudska prava, piše Večernji list BiH. U cilju izvršenja navedenih presuda, pripremljene su predložene izmjene i dopune zakona te se predlaže da se njegovo donošenje provede po žurnom postupku kako bi se provela presuda Ustavnog suda BiH odnosno presude Europskog suda za ljudska prava u četiri slučaja, kao i druge presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u pitanjima tzv. vojnih stanova.

Naknade po četvornom metru

Nositelju prava iz kupoprodajnoga ugovora koji je zaključio pravno obvezujući ugovor iz čl. 39. stavak 1. Zakona, a koji je napustio stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog fonda ili novoosnovanih stambenih fondova Oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje mu odgovara, stjecanjem novog stana raskinut je ugovor o otkupu stana u FBiH te nema pravo na povrat stana, pravo na upis vlasništva nad tim stanom, nego umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu sredstava uplaćenih po ugovoru uvećanih za pripadajuću kamatu po viđenju. Nositelj prava iz kupoprodajnoga ugovora koji je zaključio pravno obvezujući ugovor iz čl. 39. stavak 1. Zakona, koji je nakon 14. prosinca 1995. ostao u službi u OS izvan teritorija BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tome pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1000 KM po četvornom metru stana. Nositelj stanarskog prava ili član njegova kućanstva koji nije zaključio pravno obvezujući ugovor o otkupu stana, a koji nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, a čiji je zahtjev za povrat stana odbijen u skladu s čl. 3a. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, ima pravo na naknadu od FBiH, utvrđenu na način iz stavka 2. čl.

Nositelj stanarskog prava ili član njegova kućanstva koji nije zaključio pravno obvezujući ugovor o otkupu stana, a koji je stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu nema pravo na povrat stana ni na naknadu od FBiH. Ako na stan u privatnom vlasništvu postoji stanarsko pravo, on se vraća vlasniku u roku od 10 godina od dana stupanja na snagu tog zakona. Nositelju stanarskoga prava na stan u privatnom vlasništvu općina ili grad dužni su u roku od 10 godina od dana stupanja na snagu zakona dodijeliti odgovarajući zamjenski stan s pravom na njegov otkup.

Novca iz proračuna nema

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je prilikom izrade zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo zatražilo od svih općina u FBiH podatke o broju stanova u privatnom vlasništvu koji nisu nacionalizirani, a na koje je stečeno stanarsko pravo, kao i o broju nacionaliziranih i konfisciranih stanova. Broj nacionaliziranih i konfisciranih stanova u FBiH ukupno je 3916, ali s pretpostavljenom prosječnom kvadraturom stana od 50 m2 općine nisu dostavile podatke o kvadraturi stanova. Ukupna kvadratura svih stanova u FBiH iz ove kategorije iznosila bi 195.800 m2. Broj stanova u privatnom vlasništvu koji nisu nacionalizirani, a na koje je stečeno stanarsko pravo u FBiH je ukupno 212. Ukupno projicirana financijska sredstva potrebna za osiguranje zamjenskih stanova, po procjeni ovog Federalnog ministarstva, iznose oko 367,619.040 KM. Federalno ministarstvo financija dalo je mišljenje da ne može dati suglasnost na nacrt zakona zbog toga što je za realizaciju zakona potrebno osigurati dodatna financijska sredstva iz proračuna FBiH te da iznos sredstava prelazi ograničene proračunske kapacitete s prijedlogom da obrađivač razmotri druge alternativne načine financiranja u smislu realizacije presuda Ustavnog suda FBiH i Europskog suda za ljudska prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?