Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Povećavaju se rodiljske naknade s 400 na 800 KM

20. travnja 2015. u 09:12 0 komentara 1160 prikaza
01.06.2013., Zagreb -  Desetak zagrebackih majki uz podrsku svojih supruga jutros su na zagrebackom jezeru Bundek javno dojile svoju djecu i tako pruzile potporu majkama koje doje. Vecina majki zali se na neugodne komentare koje im upucuju kada hrane svoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rodiljske naknade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uskoro će biti povećane s 400 na 800 maraka. Dinamika isplate bi trebala biti organizirana tako da se rodiljama isplati 200 maraka prvi mjesec, a idućih šest mjeseci da se uplaćuje po 100 maraka. Ova promjena bi trebala biti prihvaćena odmah nakon formiranja nove Vlade HNŽ-a, a informaciju nam je potvrdio dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Pozitivni pomaci

- Uštedama koje smo napravili u proračunu za ovu godinu osigurali smo dovoljno sredstava da možemo konačno u županiji povećati rodiljske naknade. Također, ovo je prvi pokazatelj kako će nova vlast funkcionirati iduće četiri godine. Nadamo se kako će se dodatnim uštedama u proračunu i jačanjem prihodovne strane proračuna HNŽ-a stvoriti uvjeti da uskoro ponovno povećamo iznos naknada za rodilje - rekao nam je dopredsjednik Martinović. Naši sugovornici su poručili kako su svjesni da ni ovaj iznos nije dovoljan, ali su poručili kako nastavljaju s aktivnostima koje bi trebale dovesti do novog poboljšanja statusa rodilja u HNŽ-u. - Novac od ušteda ne ide samo prema ovoj kategoriji. Osigurano je više novca za obnovu škola i školskih dvorana, za visokoobrazovne institucije, zdravstvo, braniteljsku populaciju. Skupština HNŽ-a će s novom županijskom Vladom nastaviti raditi na programu ušteda kako bi se što više novca osiguralo za spomenute kategorije - naglasio je Martinović. I mandatar za sastav Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg je u svojim izjavama naglašavao kako je prioritet nove Vlade osiguranje financijske stabilnosti županije rastom prihodovne strane proračuna, ali i uštedama na materijalnim i brojnim drugim troškovima, administraciji itd. 

Pitanje administracije

Naši sugovornici su još jednom naglasili kako spomenute uštede ne znače kako će doći do smanjivanja plaće proračunskim korisnicima, ali su i poručili kako su izmjenama proračuna spriječili povećanje broja zaposlenika u županijskim institucijama. - U administraciji su samo moguće preraspodjele ljudi kako bi se dobio prostor za nove projekte koji će pojačati prihodovnu stranu proračuna. Neće biti smanjivanja plaća, ali neće biti ni povećanja administracije. Novac će biti usmjeravan prema kategorijama i institucijama koje su zaista u potrebi - zaključili su naši sugovornici.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.