Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

'Povećali smo proizvodnju jer su vlasti to tražile, sad imamo viškove'

27. studenoga 2020. u 07:26 0 komentara 56 prikaza
krave

Koronavirus je značajno utjecao na sve oblasti kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici i dalje rade, siju i uzgajaju kao prije pandemije, kako je za "Avaz" rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

- Problema u poljoprivredi uvijek ima. Na početku pandemije se činilo da se vlast probudila i to na svim razinama. Svi su se tada uključili da se pomogne i da se poveća proizvodnja. To je dobra strana. Međutim, imamo problem što se ništa ne radi strateški i sa ciljem. Došli smo u situaciju da imamo višak robe. Imamo ogromne viškove mlijeka koje ne možemo plasirati. Imamo povećanu proizvodnju, a dobro smanjenu potrošnju - kaže Bićo.

Nema turista, nema dijaspore, građani štede, ostaju bez posla i manje troše. Ističe i da je dosta ugostiteljskih objekata zatvoreno, skoro svi hoteli, a oni su dobrim dijelom nabavljali mlijeko i ostalu robu.

- Imamo ogromne viškove proizvoda. To bi se moglo riješiti na razuman način, odnosno na logičan način. Tu bi se trebao državni ministar Košarac angažirati i da se smanji uvoz. Treba povući poteze kao što su smanjnje uvoza krompira mesa i mlijeka, čega imamo viška dok se naše ne plasira - smatra Bićo.

Ponavlja da ih ugrožava uvoz, jer dolazi nekvalitetna jeftinija roba, a domaće stoji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.