Povjerenstvo za europske integracije

Potvrđena ključna uloga parlamenata u procesu europskih integracija

21.10.2016.
u 09:00

Povjerenstvo za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održalo je u četvrtak u Mostaru 6. redovitu sjednicu. Na sjednici Povjerenstva, čiji su članovi ujedno i članovi Kolegija Doma naroda, bio je i Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije (DEI) BiH. Na sastanku su rezimirane poduzete aktivnosti Povjerenstva za europske integracije Doma naroda na što kvalitetnijoj pripremi procesa koji Federaciju BiH, uključujući i županije, čekaju na europskom putu koji za BiH, istaknuto je i ovom prigodom, nema alternativu. Među njima je i predstavljanje Mehanizma koordinacije čelnicima županijskih Skupština kako bi ih se pripremilo za proces europskih integracija. Upravo to jedna je od ključnih zadaća Doma naroda, istaknuto je i na sjednici Povjerenstva u Mostaru. Naime, Dom naroda, koji je ujedno i dom županija, u ovom procesu ima posebnu ulogu jer zajedno s pripremama svojih izaslanika, koji su ujedno i zastupnici u županijskim skupštinama, priprema i županijsku razinu vlasti za njezin dio posla u procesu prilagodbe domaćeg zakonodavstva državama članicama Europske unije. “Naš cilj je na što kvalitetniji način pripremiti izaslanike u Domu naroda, ujedno i zastupnike u županijskim skupštinama za proces europskih integracija i prilagodbe zakonodavstvu EU kroz usvojeni Mehanizam koordinacije koji moramo tretirati kao tehničko, a ne političko pitanje”, kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda i predsjednica Povjerenstva za europske integracije ovog Doma.

Da je upravo uloga parlamenata ključna u procesu europskih integracija, potvrdio je i Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije BiH. “Iako u procesu europskih integracija svatko od nas ima svoju ulogu, od običnih ljudi, odnosno građana, do predstavnika svih razina vlasti, uloga parlamenata ključna je jer parlamenti prihvaćaju pravnu stečevinu zemalja članica EU koja je rezultat 60 godina dugog procesa dogovora i konsenzusa na kojem počiva EU, a koji je i nama u BiH put bez alternative prema izgradnji bolje budućnosti”, istaknuo je Edin Dilberović, direktor DEI BiH. Do kraja godine BiH bi trebala dobiti upitnik EU s nekoliko tisuća pitanja koja će biti proslijeđena predstavnicima vlasti na svim razinama, sukladno njihovim ustavnim nadležnostima. Analiza odgovora bit će pokazatelj napretka BiH na putu prema članstvu u EU.

Upravo zato važno je ojačati kapacitete svih razina vlasti, osobito parlamenata koji će sudjelovati u ovom procesu, jedan je od zaključaka Povjerenstva za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U DEI BiH očekuju da bi BiH status kandidata trebala dobiti do kraja iduće godine. Osim kvalitetne pripreme svih razina vlasti za proces europskih integracija, na sastanku Povjerenstva za europske integracije Doma naroda istaknuta je važnost i pripreme građana, kao i medija za ovaj proces. 
Važno je to zbog toga da se običnim ljudima objasni važnost pridruživanja EU, prostoru najpoželjnijem za život, kako su naglasili predstavnici DEI-ja, te medijima koji bi trebali uložiti dodatno napore na edukaciji kako bi javnost na pravilan način predstavili europske teme.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?