Isporuka električne energije

Potrošnja je veća za oko 8 posto u odnosu na prosjek u ovo doba godine

19.01.2017.
u 10:00

Iznimno hladno vrijeme stvara dosta problema, kako običnim građanima tako i javnim službama kojima je, baš zbog niskih temperatura, rad znatno otežan.

Kvarovi zbog jakog vjetra

Uslijed jakog vjetra nerijetko dolazi do prekida opskrbe električnom energijom, a iz JP Elektroprivreda HZ HB kazali su nam kako ih ni ove zime nisu zaobišli problemi.

“Da, bilo je problema u napajanju električnom energijom u proteklom razdoblju, a prekidi su prouzročeni lošim vremenom. Najveći problem imali smo na području Ivanjice, općina Ravno, gdje je izvan funkcije bio 35-kilovatni dalekovod Trebinje – Ivanjica. Došlo je do prijeloma čelično-rešetkastog stupa uslijed jakog vjetra. Teren gdje je kvar nastao vrlo je nepristupačan, a loši vremenski uvjeti su dodatno otežavali pristup i popravak. Odmah po prekidu, pristupili smo otklanjanju kvara i isti otklonili što je prije bilo moguće”, ističu iz EP HZ HB te naglašavaju: “Znatan broj prekida u isporuci bio je i na području grada Mostara, koji su se događali uslijed preopterećenosti mreža, ali su kvarovi odmah otklanjani i nije bilo duljih prekida u isporuci”. Upravo zbog hladnoće Mostarci su struju trošili više nego što je to uobičajeno, čak i u zimskim mjesecima, a to je, što je bilo i očekivano, značilo i moguće prekide u isporuci.

Povećana potrošnja

“Potrošnja je bila povećana za oko 8% u odnosu na prosječnu potrošnju u ovo doba godine. Potrošačima preporučamo racionalnu potrošnju energije, a mi smo spremni i imamo dovoljan broj radnika na terenu. Kako je izrazito loša hidrologija, mi smo proizveli 7% energije manje u odnosu na planiranu, tako da dodatne količine kupujemo na tržištu i sve naše kupce bez problema opskrbljujemo njome”, kažu iz JP EP HZ HB te na kraju ističu im kako su svjesni da određenom broju građana računi za struju predstavljaju veliki problem. “Svakako imamo razumijevanja za naše potrošače posebnih socijalnih kategorija i, iako je rok za plaćanje računa 15 dana od isporuke, toleriramo i dva neplaćena računa, pritom ne poduzimajući nikakve mjere”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?