Novi zakon

Potrebno poboljšati uvjete boravka za turiste u Federaciji BiH te im pružiti sve informacije

16.11.2016.
u 11:00

Zbog problema s kojima se susreću turistički djelatnici, vlasnici turističkih agencija i oni koji obavljaju djelatnosti vezane uz turizam, Vlada FBiH utvrdila je nacrt zakona o turizmu. Predložena rješenja imaju za cilj pomoći suzbijanju sive ekonomije i osigurati bolju zaštitu korisnika usluga turističkih agencija, stoji u nacrtu zakona o turizmu u čijem je posjedu Večernji list BiH.

Pojednostavljeni postupci

Ministarstvo okoliša i turizma, kao predlagač zakona, mišljenja je da će predložena rješenja značajno doprinijeti razvoju turističke djelatnosti, učinkovitosti sustava, zakonitosti rada, promociji turističkog proizvoda, povećanju stručnosti zaposlenih u oblasti turizma i u konačnici kvalitetnijem turizmu u FBiH. Pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad turističkih subjekata u FBiH, čime bi privatni sektor godišnje mogao uštedjeti 5,78 mil. KM, a bit će i ubrzano provođenje procedura i postupaka. Pripremljen je i zakon o boravišnoj pristojbi koji bi, uz izmjene, trebao donijeti više novca u proračun.

Rast i razvoj turizma

Naime, rješenjima se omogućava potencijalni prosječan prihod privatnom sektoru od 830.000 KM godišnje. U oblasti planiranja i razvoja turizma utvrđeni su planski dokumenti strategija razvoja turizma, plan promocije turizma, Master plan, marketing plan i program razvoja turističkih proizvoda u FBiH. Prva četiri dokumenta donosi Vlada FBiH, dok program razvoja turističkih proizvoda donosi Ministarstvo okoliša i turizma na prijedlog Turističke organizacije BiH. Odredbe nacrta zakona o turizmu u pogledu promocije i unapređenja turizma reguliraju turističke organizacije radi promocije turističkog proizvoda, poticanja i unapređenja razvoja postojećeg turističkog proizvoda i razvoja novog, razvijanja svijesti o značaju turizma i učincima na gospodarstvo. Posebna pozornost je na poboljšanju uvjeta za boravak turista i pružanja informacija, stoji u dokumentu. Stupanjem na snagu ovog zakona prestaju vrijediti Zakon o turističkoj djelatnosti i Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije