Predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda u intervjuu za TV 1

Treba riješiti hrvatsko pitanje i provesti presudu Sejdić - Finci

Vjekoslav Bevanda
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.09.2014.
u 22:52

Bevanda očekuje i uvjerljivu pobjedu koalicije HNS i da će Dragan Čović uvjerljivo dobiti izbore za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda bio je gost ovotjednog Dnevnika plus TV1 . Razgovarano je, između ostalog, o radu Vijeća ministara, Federaloj vladi, aranžmanu s MMF-om, berlinskoj konferenciji, te listopadskim izborima, prenosi Hrvatski medijski servis.

TV1: Predsjedavajući ste Vijeća ministara BiH, koje je kočeno sa svih strana? Je li netko bio više kočen od Vas?
BEVANDA: Ne znam. Rekao bih da smo u nešto više od dvije i pol godine mandata prošli kroz tri faze. Prva faza je poslije 17 mjeseci političke krize i nepostojanja Vijeća ministara, konačno formiranje Vijeća ministara BiH. Zatekla nas je apsurdna situacija jer smo prije svega trebali usvojiti tri proračuna. Na fiskalnom vijeću trebali smo domnijeti globalni fiskalni okvir i usmjeriti neke stvari. Čini mi se da je to vrijeme bilo obilježeno entuzijazmom članova Vijeća ministara. Vrlo brzo smo završavali briselske obveze, tako da sam bio veliki optimista na početku.

Međutim, nakon toga došla je druga godina, mješovita i šarolika, obilježena rekonstrukcijama i konstrukcijama. Posljednjih pola godite to ne liči na ono što bi trebalo biti Vijeće ministara BiH.

Kočenja je bilo jako puno. Možda je i najgora stvar, nakon zadnje rekonstrukcije, odnosno smjene Fahrudina Radončića i Edite Đapo, to što imamo apsurdnu situaciju da u Vijeću ministara postoje samo dva Bošnjaka, četiri Hrvata i četiri Srbina. To me nimalo ne raduje. To je jedna od stvari koja stvara probleme. Dva čovjeka ne dođu i nema nacionalnog kvoruma. Par puta nam se to događalo i odgađali smo sjednice.

Možda sam iluzionista i vjerujem da treba imati odgovornost kada radite u Vijeću ministara, to je časna funkcija i sjednica Vijeća ministara je iznad svih obveza, ali vidjet ćemo sutra hoćemo li imati kvorum, pa onda i nacionalni kvorum.

TV1: Hoćete li na normalan način moći provesti kraj mandata i kako biste ocijenili dvoipolgodišnji aktivni mandat?
BEVANDA: Prva godina mandata mislim da je bila odlična, druga godina srednja, a zadnja jako loša. Moramo privesti mandat i nećemo završiti izborima. Smatram da će poslije 12. listopda sve biti drugačije, jer će se znati rezultati. Nadam se da će se brzo pristupiti formiranju vlasti. Sve do izbora novog Vijeća ministara mi moramo nastaviti raditi. To je tehnički mandat, ali ima jako puno tehničkih stvari koje stoje. Nadam se brzom formiranju Parlamenta, nakon toga i Vijeća ministara, jer smatram da BiH i svi njeni građani ne zaslužuju političku krizu od 17 mjeseci. To može donijeti jako loše stvari i nadam se da će vlast na svim razinama biti jako brzo formirana.

TV1: Je li upitan aranžman s MMF-om, odnosno deveta i deseta tranša?
BEVANDA: Treba jednostavno ispuniti uvjete. Mi smo imali zadnji pregled prije par dana, prošli smo te preglede. Postoje strukturalne odrednice i na razini entiteta. Bio je zakon o carinskoj politiciji na razini države. Žao mi je što taj zakon zbog nedostatka entitetske većine iz RS nije prošao, mada je predlagač zakona, potpuno urađenog po direktivima EU, upravo bio ministar Boris Tučić iz RS.

Sve je do nas i nema velike filozofije. Zna se na što smo se obvezali, ali ljudi zaborave da do drugog pregleda treba izvršiti neke obveze. Kočnica je i zbog rokova. Što prije ispunimo uvjete, tim prije će nam biti odobren nastavak aranžmana.

TV1: Njemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno održanu konferenciju u Berlinu označila kao “uvod u četiri godine šansi za zemlje ove regije”. Što BiH treba uraditi da u naredne četiri godine riješi ključne probleme?
BEVANDA: Bit ću totalno izravan. TV1 bila je jedna od rijetkih televizija koja je pratila konferenciju u Berlinu. Čini mi se da je efekat te konferencije u pojedinim medijima totalno zamračen. Točna je definicija “četiri godine šanse”. Sve je do nas.

Nadam se da nakon izbora neće biti manipulacija i političkih kriza, te da će se vrlo brzo formirati vlast. Nama je otvorena mogućnost i potencirao bih dvije stvari. Ponovo stavljenje u žižu regionalnih projekata, kao što je jadransko – jonska autocesta, ali i segment malih i srednjih poduzeća. Njemačka je u tom segmentu pružila punu podršku, bez posrednika, priča i implementatora. Dakle, konkretno povezivanje poduzeća iz regije i njemačkog gospodarstva. Zadužila je ljude koji će to raditi. Sve informacije prenio sam relevantnim ljudima.

Zbog kratkoće mandata, žao mi je što neću biti izravni sudionik, jer bih uživao da kapilarno sudjelujem u tome, jer je to velika šansa. Sve je do nas. Ukoliko pod hitno nakon izbora ne budemo riješili pitanje, koje je pored presude Sejdić – Finci sve više dolazi do izražaja, a to je briselska nulta opcija – mehanizam koordinacije. Bez toga, valjat ćemo se u blatu i nećemo doći do rješenja, a sve više ćemo zaostajati.

TV1: Izrazili ste nedavno nadu da će BiH postati cestovno moderno čvorište. Kako gledate na te rezultate u oblasti cestogradnje, autoputa konkretno?
BEVANDA: Već sedmu godinu, koliko sam u politici, živim i pokušavam podvući da je jadransko – jonska autocesta naša životna šansa. Donedavno mi se činilo da nema interesa za to. Uz izgradnju Koridora 5 C, mi stvarno postajemo čvorište. Tereti kreću i počinje se pokazivati ekonomska isplativost. Bez tereta, bez šlepera i svega ostalog, to je ništa.

Dalmatina završava na Bijači. Vrlo je lijepo da možete doći na autocestu i možete ići gdje god hoćete, povezani ste sa svijetom.

Autocesta nije rezultat rada ni ovog Vijeća ministara ni ove Federalne vlade, nego nešto što je započeto za vrijeme Vlade Hadžipašića, nastavljano u Federalnoj vladi Brankovića i Mujezinovića. U tom mandatu zaključeni su svi kreditni ugovori. Dionica koja je tada izgrađena financirana je iz EBRD kredita. Nažalost, morao sam kod tužitelja dati izjavu jer sam bio sudionik u zaključivanju ugovora o kreditu. Ponosan sam što sam bio dionik toga. Drago mi je što su ovi potrošili novac i nadam se da će i taj dio autoceste biti završen, jer se poklapa s dijelom jadransko – jonske. Ako dođemo do Počitelja, onda je još problem da dođemo do granice s Crnom Gorom. Šansa za osiguranje novca za to je upravo berlinski skup. To je prioritet za budućnost naše djece.

TV1: Dosta ste kritični prema aktualnoj Vladi Federacije. Na Vaše ocjene da se Vlada zadužuje po nepovoljnim uvjetima, premijer Nikšić je prošlog utorka u Dnevniku plus odgovorio da se za razliku od prethodne Vlade, koja se zaduživala u komercijalnim bankama, aktualna zadužuje po manjim kamatnim stopama, da je smanjen unutarnji i vanjski dug, te da bi u konačnici volio s vama sučeliti argumente?
BEVANDA: Svatko bira kako će se ponašati, živjeti i komunicirati. Kritičan sam zbog načina na koji je Vlada formirana. Ne može nitko izbrisati da je poništena odluka SIP-a i da je formirana onako kako jeste. To je činjenica i nadam se da se takvo nešto nikada više neće ponoviti. Za više od dvije i pol godine mandata nikada osobno nisam spomenuo nijednom ministra ili dužnosnika. Predizborno je vrijeme i vjerojatno je dotični gospodin iskoristio prostor za predizborni skup. Trebao je reći i da su kamate za trezorske zapise na mjesečnoj razini. Pomnožite to s 12 i vidjet ćete koliki je to iznos.

Činjenica je da je 2008. godine Federacija bila pred bankrotom, kao i RS. Tada sam bio inicijator u Washingtonu, nakon godišnje skupštine MMF i Svjetske banke, skretio sam boravak i došao ovamo, jer je već počela svjetska ekonomska kriza. Davao sam intervjue i bio napadan da pričam o nečemu virtualnom, da će nas globalna ekonomska kriza zaobići. Pitao sam koliko košta novac MMF-a, a oni su mi rekli da je pod povoljnim uvjetima 1,34 posto godišnje.

Međutim, bili smo u situaciji da smo imali prazan trezor. Jednostavno, stalo je sve. Trebalo je preživjeti. Mislio sam da će to trajeti tri – četiri mjeseca. S Vladom RS i Vijećem ministara BiH pokrenuli smo intenzivne pregovore s Svjetskom bankom i MMF-om. Život nije mogao stati. Onda smo napravili nešto na što sam ponosan. Napravili smo sindicij pet banaka. Sve banke nisu htjele ući u to. Zadužili smo se po kamatnoj stopi 7,99 posto na godišnjoj razini. Taj aranžman je trajao 42 dana. Za 42 dana uspjeli smo dobiti novac od MMF-a, uspjeli dogovoriti kredite sa Svjetskom bankom po nula posto kamate. Otvorili smo DPL i isti dan kada smo primili ta sredstva, komercijalnim bankama smo vratili novac.

Što imamo ovdje? Je li ovo dobro, koliko ti treba, ne trebaš na parlament, ne trebaš ništa, trezorski zapis emitiraš, politički natjeraš banke da ti to otkupe, povučeš novac, osiromašiš gospodarstvo, povučeš novac iz civilne zaštite, iskoristiš ga za krpljenje proračunskih rupa, od vodnog područja sve potrošiš, dođe poplava i onda se kaže novac je tu, samo ga vi ne vidite. To je podproračunski novac. Nisam mogao vjerovati da su po dolasku na vlast prevrnuli svaki papir koji je ostao iza mene i da su se pisale krivične prijave. Čuo sam žal kako to još nisam procesuiran…

TV1: Kakav nam je sad trezor?
BEVANDA: Stabilan je. Za poplave smo izdvojili deset milijuna. Bez ikakvih drama ćemo privesti godinu kraju. Kakvi su ostali trezori? Čini mi se da ono što ja dobijem kroz fiskalno vijeće i ono što je predizborna retorika, da su to nebo i zemlja… No, doći će kraj i tome i vidjet ćemo.

TV1: HDZ nije u proteklom mandatu uspio biti dio izvršne vlasti na razini Federaciji. Hoćete li, ako dobijete dovoljan broj glasova na izborima, biti “avanturisti koji će ući u federalnu vlast” i bojite li se pogrešne tablice dijeljenja nakon izbora?
BEVANDA: Ja sam to figurativno… Činjenica je da je Inzko to poništio i nadam se da će matematičke operacije biti vraćene u školu i politički scenu. Nije da nismo uspjeli, nego nismo htjeli ući u vlast kako je to htjela platforma i međunarodna zajednica. Da smo tada ušli u vlast, ne bismo danas pričali ono što pričamo i u predizbornoj kampanji. Ne bismo imali hrvatski odgovor. Četiri godine nesudjelovanja u vlasti, pokazalo se što je ta vlast. Mislim da više neće biti avantura i da neće stranke koje čine dva posto glasova osvojenih na izborima biti članovi Vlade, ni predsjednici FBiH, da će demokratska volja i ono što glasači iskažu biti odrednica za sastavljanje svih razina vlasti.

TV1: Vi zagovarate rješavanje hrvatskog pitanja kroz promjenu Ustava. HDZ BIH je stranka na čiji se račun moglo čuti najviše kritika, odnosno optužbi, da je upravo ona blokirala provedbu presude Sejdić-Finci?
BEVANDA: Jedino je HDZ BiH u Parlamentu ponudio konkretno prijedloge rješenje za provedbu ove presude. Presuda Sejdić – Finci se mora provesti, ali istovremeno definitivno treba riješiti hrvatsko pitanje zbog svih nas. Proteklo vrijeme pokazalo je da ignoriranje konstitutivnosti hrvatskog naroda vrlo često dovodi do problema. Treba riješiti hrvatsko pitanje i pitanje svih građana koji ovdje žive, kako bismo se svi mi lagodno i komotno osjećali u svojoj državi. Ovo je moja država, moja domovina moje sve što imam je tu. Želim živjeti u lijepoj državi, a za to ima potencijala.

TV1: Šta očekujete od izbora?

BEVANDA: Očekujem uvjerljivu pobjedu u okviru hrvatskog biračkog tijela, uvjerljivu pobjedu koalicije HNS. Takođe očekujem da neće biti izbornog inženjeringa, te da neće biti stvari koje su se događale protekla dva mandata i da će Dragan Čović uvjerljivo dobiti izbore za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te da ćemo nakon toga prisustvovati uspješnim dogovorima, brzom formiranju svih parlamenata, te da ćemo se baviti onim što je normalno, mi forsirati naš hrvatski odgovor, pridobiti ostale na iskrenost, te da ćemo živjeti u sređenom društvu. BiH je zemlja prelijepa, zemlja neiskorištenih potencijala, ne zaostajemo za drugima da ih ne možemo stići. Nadam se da će svi koji dobiju priliku biti izvršna i zakonodavna vlast dati sve od sebe da živimo u ljepšoj i sređenijoj BiH./TV1/HMS/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije