Izmjena izbornog zakona

Potrebno iznaći rješenje za hrvatsko pitanje u BiH

monitoring kristo
02.12.2020.
u 15:06

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i članica Izaslanstva PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Borjana Krišto sudjelovala je na video sastanku sa izvjestiteljima za BiH Monitoring odbora PSVE.

Na sastanku je razgovarano o implementaciji Rezolucije 2201 (2018) – „Poštivanje obveza i angažmana BiH“ i o nedavno održanim Lokalnim izborima u BiH kao i o lokalnim izborima u Mostaru koji se trebaju održati 20. prosinca ove godine.

Osvrćući se na Rezoluciju 2201 (2018.) Krišto je istaknula da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina u kontekstu vremenskog presjeka od usvajanja Rezolucije do danas na žalost stanje je skoro nepromijenjeno – i dalje imamo nametanje i donošenje protuzakonitih odluka kao i stremljenje određenim unitarističkim politikama što je suprotno ustavnoj strukturi BiH kao države tri konstitutivna naroda.

„Implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava kao i implementacija presuda Ustavnog suda BiH za političku opciju iz koje dolazim uvijek je bila i dalje ostaje prioritet jer osiguranjem ovoga stvaraju se pretpostavke i napredak po drugim pitanjima“, naglasila je Krišto.

U svom obraćanju Krišto se osvrnula na nezakonitost izbora članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te podcrtala da upravo takav način imenovanja članova SIP-a, ignorirajući odluke Povjerenstva za izbor i imenovanje i odredbe Izbornog zakona BiH, doveo do toga da je Središnje izborno povjerenstvo izgubilo legalitet i legitimitet te da bilo koja odluka koju donese takvo nezakonito i nelegitimno tijelo se ne može prihvatiti kao pravno valjana.

Krišto je podsjetila u svom obraćanju da se na općim izborima 2018. godine po treći put dogodila uzurpacija hrvatskih političkih prava u Predsjedništvu BiH nametanjem nelegitimnog člana Predsjedništva BiH izabranog isključivo bošnjačkim glasovima.

U kontekstu rasprave o implementaciji Rezolucije (2201) 2018 Krišto je pozitivnim ocijenila usvajanje Državne strategije za rad na ratnim zločinima.

Pozitivnim je istaknula i usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojima se omogućava da se napokon nakon 12 godina održe lokalni izbori u Mostaru, ali je također podsjetila i na nužnost implementacije drugog dijela sporazuma potpisanog u Mostaru koji je garant provedbe Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

„Reforma izbornog zakonodavstva u duhu implementacije odluka Ustavnog suda BiH je prioritet te iznalaženjem rješenja po tom pitanju svakako bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a samim time bi se ostvario i napredak na euroatlanskom putu gdje trenutno tapkamo na mjestu., zaključila je Krišto.

Izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu Monitoring odbora PSVE Zolt Nemeth također je naglasio da je izborni sustav srž demokracije te da je potrebno promijeniti Izborni zakon BiH kako bi se iznašlo rješenje za „hrvatsko pitanje“ u BiH.

Govoreći o nedavno održanim lokalnim izborima u BiH Krišto je istaknula što se tiče Hrvatske demokratske zajednice BiH, kao stranka još jednom su potvrdili da su u svakom trenutku politički spremni za izbore te da uživaju apsolutnu podršku hrvatskog naroda u BiH što je pokazao i ostvareni izborni rezultat, također izrazila je uvjerenje da će i izbori u Mostaru proteći u fer i korektnom ozračju.

Na video sastanku sa izvjestiteljima za BiH Monitoring odbora PSVE sudjelovali su i ostali članovi Izaslanstva PS BiH u PSVE Alma Čolo, Snježana Novaković – Bursać, Edita Đapo i Mladen Bosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?