Na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru predstavljena knjiga "Osnove zdravstvene njege"

Potrebe za zdravstvenom njegom bit će sve veće zbog globalnog starenja stanovništva

knjiga Osnove zdravstvene njege
27.03.2024.
u 08:06

U prepunom novom amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru promoviran je sveučilišni udžbenik "Osnove zdravstvene njege" autorice doc. dr. sc. Ivone Ljevak i suradnika. Prvi put je promoviran udžbenik čiji je autor bivša studentica i doktorandica, a sada docentica sestrinstva i zaposlenica Fakulteta zdravstvenih studija. Promotori knjige bili su prof. dr. sc. Vajdana Tomić, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija, i recenzent udžbenika prof. dr. sc. Amer Ovčina. Promociji su nazočili istaknuti predstavnici ministarstava te zdravstvenih i obrazovnih institucija iz BiH i Hrvatske.

Važnost udžbenika

Prof. Tomić i prof. Ovčina naglasili su važnost udžbenika u obrazovanju studenata sestrinstva, radiološke tehnologije, fizioterapije i primaljstva. U knjizi je posebno zanimljiv osvrt na "razvoj zdravstvene njege tijekom povijesti". Tijekom stoljeća vještina i iskustvo brojnih sestara, a poslije i njihovo školovanje doprinose kvalitetnijem radu i boljem statusu struke. Predanost i požrtvovnost medicinskih sestara redovnica u brizi za bolesne i siromašne u bolnicama i samostanima diljem Europe i dalje su dragocjen primjer za sve koji se bave zdravstvenom njegom, ali i medicinskom strukom općenito. Dinamika umnožavanja znanja kao rezultat brojnih istraživanja, tehnološki napredak, informacijske tehnologije, umjetna inteligencija usložnjavaju, ali i poboljšavaju kvalitetu zdravstvene njege te u konačnici i rezultate rada medicinske struke općenito. Sve to treba pratiti novim izdanjima nastavne literature kao što je ovaj sveučilišni udžbenik. Fakultetski obrazovane medicinske sestre u zdravstvenim sustavima najrazvijenijih dijelova svijeta ključni su nositelji javnozdravstvenih aktivnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja. U knjizi je spomenut i jedan od glavnih izazova zdravstvenih sustava na globalnoj razini - starenje stanovništva s posljedičnom sve većom prevalencijom kroničnih i malignih bolesti. Stoga će potrebe za zdravstvenom njegom biti sve veće. Autori knjige pregledno i sistematično prezentiraju sadržaj te je ona primjereno nastavno štivo i za učenike srednjih medicinskih škola, ali i izvrsna literatura za medicinske sestre-tehničare u svrhu njihova cjeloživotnog učenja i usavršavanja. Nakon predstavljanja udžbenika uslijedila je panel-rasprava o temi pokretanja specijalističkog obrazovanja medicinskih sestara-tehničara u BiH. U ulozi panelista bili su izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, doc. dr. sc. Jelena Pavlović, voditeljica Katedre za zdravstvenu njegu pri Medicinskom fakultetu u Foči, Eldin Fišeković, menadžer na Projektu jačanja sestrinstva (zaklada Fami), te izv. prof. dr. sc. Amer Ovčina, koordinator za kvalitetu u zdravstvu KCUS-a i prvi vještak iz područja zdravstvene njege u FBiH. Videovezom je sudjelovao i prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Razmjena iskustava

Panelisti su raspravljali o izazovima u procesu pokretanja specijalističkog usavršavanja te o vidljivim koristima za zdravstveni sustav u zemljama koje su uvele specijalizirane sestre u svoje modele. Prof. Neuberg iznijela je iskustva sa Sveučilišta Sjever, gdje se provode prva specijalistička usavršavanja medicinskih sestara u teorijskom dijelu. U RH su pokrenute specijalizacije iz hitne medicine i palijativne skrbi, a pravilnik o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara-tehničara predviđa i specijalizacije iz drugih područja zdravstvene njege. Prof. Ovčina istaknuo je kako proces specijalizacija u zdravstvo uvodi medicinske sestre kao napredne stručnjakinje u zdravstvenoj njezi koje će biti formalno obrazovane i praktično osposobljene iznad razine sestre s općom naobrazbom. Te sestre, u skladu sa svojim kompetencijama, preuzimat će niz kompetencija i postupaka od liječnika. Razvoj sestrinskih specijalnosti iznimno je važan ne samo za razvoj sestrinske profesije nego i za poboljšanje kvalitete skrbi za pacijente. Slična praksa postoji u europskim državama poput Danske, Nizozemske, Švedske i drugih. Moderatorica doc. dr. sc. Roberta Perković s Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru istaknula je potrebu boljeg umrežavanja sestrinskih stručnih udruga na području BiH. Putem Google Meeta obratio se doc. dr. sc. Adrian Friganović, predsjednik Europske organizacije medicinskih sestara specijalista, koji je iznio način ustroja specijalističkog usavršavanja u zemljama EU-a. Panel-rasprava završena je jednoglasnim zaključcima kako su medicinske sestre spremne preuzeti moguću novu ulogu i tako doprinijeti dobrobiti pacijenata i zajednice te razvoju sestrinske profesije, no prije svega je potrebno Zakon o sestrinstvu, a posljedično i temeljni standard obrazovanja uskladiti sa smjernicama EU-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije