Košarac:

Potpuno jasno da ne postoji većina na nivou BiH

asdsd
05.04.2017.
u 14:25

Predsjedatelj Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je danas u Sarajevu, nakon sjednice tog doma, izjavio novinarima da set zakona koji dolaze iz Reformske agende danas nije prošao u jednom domu parlamenta BiH i da je to vrlo jasno manifestiranje da Vijeće ministara BiH nema većinu.

Naveo je da vlast na nivou institucija BiH jednu priču priča u Europi, a onda kada se vrati u zemlju nema taj kapacitet da sigura prohodnost takvih zakona koji jesu dio Reformske agende, na koju su se obavezali svi u ovoj zemlji.

- Prema tome, potpuno je jasno da je ovo novi problem za vlast na nivou BiH. Potpuno je jasno da ne postoji većina na nivou BiH i ono što je veoma važno jeste da Denis Zvizdić podnese ostavku - istaknuo je Košarac.

Po njegovim riječima, to je ono što bi manifestiralo „da je BiH normalna zemlja“.

Ustvrdio je da su institucije RS-a stabilne, „Vlada, Narodna skupština i institucija predsjednika republike“.

- Pokazali smo spremnost da budemo dio Reformske agende. Sve ono što SNSD i vlast RS-a treba da uradi, uradila je. Iz tog razloga, a na temelju definiranih stavova iz Reformske agende, na temelju zaključaka Narodne skupštine, Klub zastupnika SNSD-a se danas pojavio i uvijek će se pojaviti kada treba zaštititi interese RS-a - naglasio je Košarac.

Kaže da je ovo još jedna „institucionalna kriza u BiH proizvedena krizom u SDA i proizvedena jednom neargumentiranim, netočnom, pomalo nejasnom politikom SDS-a i Saveza za promjene“.

- Neka oni snose odgovornost. Mi u RS-u smo potpuno relaksirani na temelju današnjeg izjašnjavanja. Mi danas pokazujemo spremnost da budemo dio reformskog puta, tamo gdje je Republika Srpska vidljiva, tamo gdje su značajni interesi RS-a - naveo je Košarac.   

zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas da po hitnom postupku razmatra set zakona čijim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz trošarina na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta. Na taj način bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Zastupnici SNSD-a su se danas, nakon što nisu prisustvovali prethodnim sjednicama Zastupničkog doma, pojavili u parlamentarnim klupama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?