Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Potpora Sveučilištu u Mostaru u podizanju kvalitete svih studija i istraživačkoga rada

29. prosinca 2018. u 09:30 0 komentara 92 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Mostaru i tvrtke KONČAR - ELEKTROINDUSTRIJA d.d. potpisan je u Zagrebu. Na osnovi zajedničkoga zanimanja za međusobnim povezivanjem, ovaj će tripartitni sporazum o suradnji omogućiti sudjelovanje doktora znanosti, zaposlenika tvrtke KONČAR - ELEKTROINDUSTRIJA d.d., u izvođenju nastave na studijima Sveučilišta u Mostaru.

Potrebe tržišta rada

Sporazum su, uime svojih ustanova, potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke KONČAR - ELEKTROINDUSTRIJA d.d. Darinko Bago. Svečanost potpisivanja održana je u maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je ovoga sporazuma ojačati suradnju između akademske zajednice i gospodarstva budući da su znanost, tehnologija i inovacije pokretači gospodarskoga razvoja države. Također, aktivnim uključivanjem gospodarstva u rad akademske zajednice pridonijet će se osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje sukladno potrebama tržišta rada.

- Jedna od misija Sveučilišta u Zagrebu davanje je potpore ostalim sveučilištima, a posebno Sveučilištu u Mostaru, u njihovu razvoju i podizanju kvalitete studijskih programa i istraživačkoga rada. Povezivanje sveučilišta s gospodarstvom, pogotovo s onim tvrtkama koje ulažu u istraživanja te u čijem sastavu djeluju znanstveni instituti, pridonosi razvoju društva u cjelini - istaknuo je na svečanosti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Sporazum je sklopljen na osnovi odluke o izvođenju nastave nastavnika Sveučilišta u Zagrebu na drugim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i izvan Republike Hrvatske koju je Senat Sveučilišta u Zagrebu donio 2009. godine te njezinih kasnijih dopuna (2012., 2013., 2015., 2018.), kao i sporazuma o suradnji sklopljenoga između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru 2009. godine.

- Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke KONČAR - ELEKTROINDUSTRIJA sa Sveučilištem u Mostaru od strateške je važnosti za podizanje kvalitete nastave i znanstveno-istraživačkih aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru. Izravno doprinosi našoj reformi koja ide prema uključivanju praktičara u nastavu, ali i oblikovanju postojećih i novih studijskih programa prilagođenih potrebama tržišta. Ovo je pravi primjer sinergije gospodarstva i znanosti i kao takav treba doprinijeti bržem razvoju tehnologije i inovacija što je uvjet razvoja društva. Zahvalni smo rektoru Borasu i predsjedniku Uprave gospodinu Bagi na uključivanju Sveučilišta u Mostaru u ovaj sporazum - istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Brojna znanja

- Kao što smo ponosni na poslovne rezultate, istraživanje i razvoj, nova tržišta i proizvode, ponosni smo i na suradnju s akademskom zajednicom koja se odvija kroz brojne oblike. KONČAR fakultetima i školama daje potporu u obliku modernizacije infrastrukture; raznim nagradama potičemo izvrsnost studenata tijekom preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, a sa znanstvenom i stručnom zajednicom usko surađujemo i kroz prepoznavanje, definiranje i provedbu niza projekata kojima se, kroz ravnopravnu suradnju obiju strana, jača sprega s gospodarskim sektorom. Sporazum koji smo potpisali samo je još jedna potvrda intenzivne suradnje s visokoobrazovnim ustanovama. Danas u KONČARU radi 39 doktora znanosti (za usporedbu, 2000. godine bilo je pet doktora znanosti) i uvjeren sam da posjeduju brojna znanja koja bi bila dragocjena studentima Sveučilišta u Mostaru.

Ovaj sporazum svojevrsna je poveznica i s projektom upravljanja znanjem za koji smo 2015. godine potpisali sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je to koji je dio Končarova programa digitalizacije koji je uklopljen u sve pore našega poslovanja - naveo je prigodom potpisivanja sporazuma sa sveučilištima u Zagrebu i Mostaru predsjednik Uprave KONČARA Darinko Bago.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.