Završetak projekta “Mesihovina” u proljeće 2018. godine

Potpisani ugovori vrijedni 76 milijuna eura

MOSTAR, 14. Travnja (FENA)- Generalni direktor Javnog poduzeÄ?a Elektroprivreda HZ HB  Marinko Gilja potpisao je danas s predstavnicima  kanglomeracijske tvrtke  Siemens i predstavnicima  energetske tvrtke ABB ugovore vezane za vjetroelektrane i obnovljiv
15.04.2016.
u 09:00

Jučer su na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar potpisani ugovori u vrijednosti od 76 milijuna eura. Radi se o realizaciji projekta vjetroparka “Mesihovina” koji već godinama planira provesti Elektroprivreda HZ HB, piše Večernji list BiH. Generalni direktor ovog poduzeća Marinko Gilja jučer je potpisao ugovore s predstavnicima Siemensa i konzorcija ABB i Elektro Kontrol Petek, a, prema najavama, vjetropark “Mesihovina” bi trebao početi proizvoditi električnu energiju 2018. godine. - Potpisana su dva ugovora. Prvi se odnosi na konzorcij Siemens. Radi se o ugradnji i puštanju u rad 22 vjetroagregata snage 50,6 megawata u vrijednosti od 72 milijuna eura. Drugi ugovor je vezan uz isporuku, ugradnju i puštanje u rad trafostanice. Vrijednost investicije je 4,27 milijuna eura. To je konzorciji ABB i Elektro Kontrol Petek. Ostatak novca u iznosu oko šest milijuna eura će osigurati Elektroprivreda HZ HB i bit će uložen u ove projekte. Očekujemo kako će novi pogon biti pušten u rad u proljeće 2018. godine. Mi smo izabrali najpovoljnije ponuđače, izvođače i očekujem kako će sve biti završeno u predviđenim rokovima, rekao je jučer Gilja nakon potpisivanja ugovora. Dario Jarak uime ABB-a zahvalio je čelnicima EP HZ HB na iskazanom povjerenju te dodao kako će poslovi sigurno biti završeni u predviđenim rokovima. Predstavnici Siemensa poručili su kako je model rada, na kojem će funkcionirati “Mesihovina”, već primijenjen u Hrvatskoj te kako je ovo prvi ovakav projekt u Bosni i Hercegovini. - Nadamo se kako će ovaj projekt ohrabriti i druge da krenu ovim putem, poručili su iz Siemensa. Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak rekla je kako je ovaj događaj jedan od najvažnijih od kako se ova manifestacija održava. - Sajam je na ovaj način ispunio svoja očekivanja i nadamo se kako će biti što više ovakvih događaja koji će donijeti pozitivne pomake u gospodarstvu, zaključila je na kraju direktorica Bošnjak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?