Rama

Potpisana pisma prihvata ugovora za VE Mesihovina

19.03.2016.
u 11:00

U strojarnici HE Rama upriličena je svečanost potpisivanja pisamā prihvata za Vjetroelektranu Mesihovina. Kao posebni gosti na svečanosti bili su veleposlanik Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i predstavnik Njemačke razvojne banke (KfW) u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen te drugi gosti.

Projekt rekonstrukcije

Tom se svečanosti želio obilježiti i kraj uspješnoga projekta rekonstrukcije HE Rama u onom dijelu koji je sufinancirala Savezna Republika Njemačka. Rekonstrukcija naše najveće hidroelektrane nakon 40 godina eksploatacije počela je prije osam godina potpisima financijskih sporazuma. U realizaciju toga projekta investirano je: 7,000.000 eura koji predstavljaju donaciju njemačke vlade kao doprinos projektu; 10,000.000 eura kredita KfW-a; 2,854.880 eura donacije FBiH kao doprinos projektu i vlastitih sredstava EP HZ HB u iznosu od 8,127.925 eura. Zbog iznimne složenosti rekonstrukcije elektrane, njezine važnosti u sustavu ovoga poduzeća i činjenice da je tijekom rekonstrukcije dio elektrane bio u pogonu, poslovi rekonstrukcije podijeljeni su prema dijelovima postrojenja, i to u tri ugovora.

Tako je prije četiri godine završeno GIS postrojenje; 2013. godine završeni su radovi na agregatu br. 1 s pripadajućim blok transformatorom, a agregat br. 2 završen je prošle godine. Nakon usvajanja konačnoga izvješća konzultanta na rekonstrukciji, projekt rekonstrukcije HE Rama bit će završen, čime je ta elektrana postigla visoku pogonsku spremnost s produženim radnim vijekom za još 30 godina.

Pisma prihvata ugovora za VE Mesihovina koji se odnose na 22 vjetroagregata s temeljima i TS 20/110 kV Gornji Brišnik s priključkom na elektroenergetski sustav i za internu kabelsku mrežu potpisali su generalni direktor Elektroprivrede HZ HB mr. sc. Marinko Gilja i izvršni direktor za proizvodnju električne energije Ilija Đolo, dipl. ing. stroj.

Potpisivanjem ovih pisama za ugovor za 22 vjetroagregata s temeljima dodijeljen je Konzorciju Siemens u iznosu od 71 milijun i 940.000 eura, a za ugovor za TS 20/110 kV Gornji Brišnik Konzorciju ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. u vrijednosti od oko 4 milijuna i 275.000 eura. Završetak projekta VE Mesihovina očekujemo krajem 2017. godine, a i potpisivanje ovih pisama još je jedna potvrda dobre suradnje koju naše poduzeće ima s Njemačkom razvojnom bankom, naglasio je generalni direktor u svom obraćanju prije potpisivanja.

Donacija Njemačke

Veleposlanik SR Njemačke Christian Hellbach zahvalio je domaćinima na prijmu i istaknuo je dobru suradnju dviju država koja je rezultirala, između ostaloga, i s ta dva projekta.

Projekti predstavljaju ulaganje u budućnost i održivi razvoj, u što Njemačka ulaže znatna sredstva u Bosni i Hercegovini, istaknuo je veleposlanik Hellbach. Sve te aktivnosti imaju za cilj približavanja BiH Europskoj uniji i izrazio je nadu u uspješan završetak drugih projekata, posebice VE Mesihovina.

Inače, za projekt VE Mesihovina, njemačka vlada donirala je 1,000.000 eura, ostala su sredstva osigurana iz kredita od KfW-a u iznosu od 71,000.000 eura, a Elektroprivreda HZ HB je osigurala vlastita sredstva potrebna za završetak projekta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije