svečanost u mostaru

Potpisana "Mostarska povelja mira", poslane jake poruke cijeloj regiji

24.07.2018.
u 07:46

U organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, u Mostaru je, obilježena 14. godišnjica obnove Starog mosta. Tim povodom, upriličeno je niz svečanosti kojima su nazočili premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković, a njihov domaćin je bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Upriličena je svečanost potpisivanja "Mostarske povelje mira", te dodjeljivanje tradicionalnih nagrada "Mostar peace connection" i "Mimar mira" koje dodjeljuje Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara, priopćilo je Mostarsko ljeto. 

Simboličnim prelaskom preko Starog mosta, te bacanjem cvijeća u rijeku Neretvu, visoka izaslanstva su odale počast svim žrtvama rata, čime je započela svečana ceremonija. Zatim su, članovi Kluba skakača «Mostari» izveli tradicionalne skokove, nakon čega je premijer Grčke Aleksis Cipras potpisao „Mostarsku povelju mira“. 

Cipras je skratio posjet našoj zemlji zbog velikog šumskog požara koji je buktao u blizini Atene, a ceremonija je nastavljena u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije.

U dvorištu spomenute džamije uvaženo izaslanstvo je dočekalo umjetničko društvo „Mostarske kiše“ koje je izvelo kratak glazbeni performans, nakon čega je upriličen svečani program gdje je i premijer Marković potpisao „Mostarsku povelju mira“.

Premijer Makedonije Zoran Zaev, čestitao je premijerima Ciprasu i Markoviću za potpisivanje „Mostarske povelje mira“, kazavši da on kao prošlogodišnji potpisnik spomenute povelje shvaća koliko je ona vrijedna i što označava.

„Ova nagrada znači čast, ali i odgovornost za ukazano povjerenje. Poruka koju šaljemo prisustvom na ovoj veličanstvenoj manifestaciji koja slavi mir je jaka. Mi promoviramo kako jedan lider može, treba i mora se izdignuti iznad predrasuda, te sam postati most, povezujući se s drugim liderima koji misle dobro svojim građanima. Mi lideri regije smo se međusobno povezali, pokazali smo dostojno poštovanje jedni za druge, okrenuli smo leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje. Upravo ono što nas povezuje je zajednička budućnost naših građana, regije i svijeta, potreba za stabilnošću, sigurnošću, a time i ekonomske pogodnosti za naše građane i naše zemlje.“, kazao je Zaev.

Dodao je da je datum za početak pregovora za članstvo Republike Makedonije u EU u lipnju 2019., te da je Makedonija primjer kako se za godinu dana može postići mnogo kroz suradnju, međusobnu povezanost i
poštivanje.

„Regija ima lidere koji su dali novu energiju i spremni su spojiti ljude i države. To bi trebalo iskoristiti, jer to nas zajednički nosi naprijed. Naše prisustvo ovdje ispred obnovljenog Starog mosta šalje poruku da smo spremni u praksi primjeniti simboliku mosta i da na prošlosti gradimo budućnost.“, objasnio je makedonski premijer.

Premijer Crne Gore Duško Marković je istaknu da je ponosan što potpisuje povelju mira, gdje je, kako je naveo, njegov prethodnik na mjestu predsjednika Vlade, gospodin Milo Đukanović bio prvi primatelj ove nagrade
prije dvije godine.

„Za Crnu Goru to je velika čast i priznanje, jer su slobodarska tradicija, te njegovanje tolarenacije i suživota bili uvijek jamac našeg opstanka. Stojeći kraj Starog mosta, u ovom divnom gradu, čiju 14. godišnjicu obnove danas obilježavamo, ne mogu izbjeći pomiješane osjećaje tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istovremeno i nade i vjere u budućnost. Stari most je ponovno simbol obnove i spajanja.“, istaknuo je premijer Crne Gore.

Kazao je i to da je Crna Gora zahvalna svojim susjedima na podršci koju će, kako kaže, kao i dosada vraćati uvijek iskreno i kada je god to potrebno.

„Želim da ovu nagradu prije svega posvetim, građanima Mostara i BiH, kao i svakom građaninu našeg područja koji želi gledati u budućnost.“, poručio je Marković.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da ovo druženje predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske suradnje, međusobnog respekta, uvažavanja i poštivanja.

„Ovo su poruke koje trebaju našoj regiji. Večerašnja manifestacija, te povelje koje ću dodijeliti mojim dragim prijateljima znači otvaranje još jednih vrata u budućnost, budućnost za mlade generacije, kao i za prosperitet BiH i kompletne regije zapadnog Balkana.“, objasnio je Zvizdić.

Drugi dio ceremonije bila je svečanost uručivanja nagrada „Mostar Peace Connection“ istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i suradnje među ljudima. Nakon toga su, u završnom dijelu ceremonije dodijeljena priznanja „Mimar mira“.

Zatim je, također, u okviru programa obilježavanja 14. godišnjice rekonstrukcije Starog mosta, a ujedno i u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, umjetničko društvo “Mostarske kiše” održalo jubilarni koncert na platou ispod Starog Mosta kojim su obilježili 20. godišnjicu uspješnog  djelovanja. Brojni mostarci uživali su u divnim glazbenim zvucima koje je ovo društvo pripremilo za svoju jubilarnu godišnjicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije